Menü

Mit kezdjünk a szívzörejjel?

A gyermekkorban tapasztalt szívzörejjel kapcsolatban az a jó, hogy az esetek jelentős részében nem jelent betegséget, és ha igen, akkor kezelhető a dolog. A rossz, hogy nem könnyű észrevenni, nagyon oda kell figyelni rá és alaposan ki kell vizsgáltatni.

Szívünk már egészen kicsi korban képes úgynevezett szívzörejt produkálni. Ez azt jelenti, hogy az áramló vér, vagy maga a szív olyan hangot hallat, amely nem megszokott. A furcsa, a normálistól eltérő hang különböző erősségű lehet. Amennyiben az orvos szívünk meghallgatásakor érzékeli a jelenséget, alaposabb kardiológiai vizsgálatra küld. A jó hír az, hogy a szívzörej az esetek jelentős részében nem jelez betegséget, persze ez csak a komolyabb vizsgálatok után derül ki. Ha a gyermek tünetmentes, nem érez fáradékonyságot, nem sovány, sápadt, valamint fejlődése is rendben van, akkor a a tapasztalt szívzörej valószínűleg ártalmatlan.

Amennyiben a szívzörej mégis valamilyen hibát jelez, az szerencsére az esetek szintén jelentős részében műtéti úton orvosolható. Az ilyen eseteknél nagyon fontos, hogy időben csípjék el a tünetet, ehhez az szükséges, hogy figyeljük gyermekünk viselkedését. Intő jel lehet a már említett fáradékonyság, soványság, vagy a babák nehézkes szopása, sápadtsága, bőrének kékes, szürkés árnyalata.

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség időben elcsípve jó arányban helyrehozható, és akad olyan is, amely idővel magától gyógyul.

Ha a szívzörej hibát jelez, a mielőbbi orvosi vizsgálatok mellett mindenképpen figyelembe kell venni a gyermek fizikai kímélését.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?