Menü

Béta-karotin – a nyári vitamin

Ha most elkezdünk gondoskodni a megfelelő mennyiségű béta-karotin beviteléről, akkor még megszerezhetjük a bőrünk számára kedvező belső védelmet a káros UV-sugárzással szemben. A napozás kedvelőinek, és a fehér bőrűeknek is egyaránt kedvez a béta-karotin, mivel csökkenti a leégés veszélyét, segíti az egyenletes barnulást, és fokozza a bőr védekező képességét szabadgyök-károsító hatása révén.

Napi 1-2 nagyobb sárgarépa elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk antioxidáns-hatású béta-karotinnal való feltöltődését. Hosszú távon azonban nem mindenki szeretne répát rágcsálni, noha kiválóan egészséges nassolnivaló (főleg, ha nem lereszelve, cukrozott formában fogyasztjuk).

Jó hír azonban, hogy sok béta-karotint tartalmaz a spenót, a rebarbara, a sütőtök, a kelkáposzta, az édes burgonya, a brokkoli, valamint kedvelt gyümölcseink, a sárga- és őszibarack, a sárgadinnye, és a mangó is. Aki a vitaminpótlás egyszerűbb formáját szeretné választani, nyugodtan fogyaszthat    béta-karotin kapszulát is, mivel ebben az esetben nem kell aggódnia a túlzott vitamin-bevitel miatt. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, és a szervezetünk éppen annyit alakít át belőle, amennyit hasznosítani is tud. Fontos azonban, hogy dohányzóknak a szedése nem ajánlott!

Körülbelül 1-2 hét, vagy egy hónap vitaminfogyasztással tudjuk megszerezni a bőrünk számára megfelelő védelmet, attól függően, hogy milyen összetételű vitamint választunk. A legtöbb gyógyszertárban kapható készítményben általában csak 4-8 mg béta-karotin található, de a nyár közeledtével talán felkészültebbek a patikák is. Bioboltokban, vagy webáruházakban találhatunk 15 mg-os vitaminokat is.

Ha olvasgatjuk az élelmiszerek összetételét vásárláskor, akkor a béta-karotin neve ismerős lehet számunkra: nemcsak a bőrünknek biztosít kedvezőbb színt, hanem az ételeinknek is. Ez azonban természetes színezék, így az élelmiszeripar kedvezőbb adalékanyagai közé tartozik.

Nem csupán annak ajánlott a megfelelő mennyiségű béta-karotin bevitele, aki éppen nyaralni készül, tekintve, hogy szervezetünk egyéb folyamataira is kedvező hatással van: erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Hozzájárul a koleszterin-szint helyreállításához, csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Védi a szemünket is, számos szempanasz kezelésében segít. Elmondhatjuk tehát, hogy hatása szemmel látható! 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.