Menü

Mit tegyen a frontérzékeny?

Akik erre érzékenyek, az elmúlt napokban is tapasztalhatták, hogy az időjárás nemcsak a szabadidős programot tudja befolyásolni, hanem a hangulatot és az egészséget is. A frontok hatással vannak ránk, még ha nem is vesszük észre.

Az időjárás változása bizony komoly hatással van az emberi szervezetre, és ez akkor is igaz, ha a „páciens” ezt nem veszi észre, nem tapasztalja. Nem mindenki érzékeny az idő változására, és bőven akadnak olyanok, akik nem kötik össze tüneteiket a meleg, vagy hideg frontokkal.

Az időjárás változása negatívan (kellemetlenül, fájdalmasan) hathat az idegrendszerre, az ízületekre és még sok minden másra is. Az érzékenyek közül sokan egyből megérzik, míg másoknál, eltolódva, később jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Az ingerlékenység, fejfájás, fáradtság, álmatlanság, esetleges keringési zavarok hideg és meleg front esetén egyaránt gyakori problémát jelentenek. Ezek az egészségügyi gondok persze más miatt is többször jelentkezhetnek, illetve megszoktuk őket, így nem tűnik fel, hogy esetleg frontérzékenyek vagyunk.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet az, aki tudja: ha font jön, jönnek vele a gondok, a fájdalom, a rossz közérzet is. A rossz hír, hogy nincs egységes megoldás, ugyanakkor általánosságban itt is elmondható, hogy a jó fizikai állapot segíthet. Azaz, aki fitten, egészségesen, sokat mozogva él, könnyebben átvészeli az időjárási változásokat, hiszen szervezete szoktatva van a hőingadozáshoz. Ami a tünetek enyhítését illeti, a megfelelő mennyiségű alvás, a masszázs, és a szaunázás sokat segíthet, valamint érdemes minden olyan dolgot, tevékenységet (alkoholbevitel, dohányzás) csökkenteni, ami ronthatja immunrendszerünk erejét.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!