Menü

Kávézás helyett napozás

A kávé, a koffein rengeteg ember számára a nap igazi elindítását jelenti, de sokan nem tudják, hogy ha nagyon akarjuk, könnyedén helyettesíthetjük a felkelés utáni feketét.

A kávéról, a kávézásról rengeteg szó esik. Korábban sokszor érte kritika a legnépszerűbb élénkítő italt, manapság a legtöbb táplálkozási szakember azt mondja: napi egy-két pohár nem árt, sőt használ is. A fekete teát szintén nagyon sokan fogyasztják nap, mint nap, szintén egészséges italról van szó, persze csakis mértékkel fogyasztva.

De lássuk, mi az, amit konkrétan kapunk ezektől a reggeli ébresztőnek szánt italoktól! A bennük lévő koffein először is élénkíti az agyműködését, a vérkeringést és az anyagcserét. Jót tesz az ereknek, éberré tesz, ugyanakkor megvan az a negatív tulajdonsága, hogy hatása rövid, ráadásul hosszabb távon épp a teljesítőképességet csökkenti. Még hosszabb távon a koffein becsaphatja a szervezetet, amely fáradt, de a szer hatása miatt ezt nem érezzük kellően. Ebből természetesen komolyabb egészségügyi problémák is adódhatnak.

Mint említettük, a fogyasztási határérték alatt maradva ilyen problémáink valószínűleg nem lesznek, ugyanakkor még az az egy reggeli fekete is helyettesíthető azoknak, akiknek van erre igényük és kitartóak, eltökéltek.

Ilyen lehet a reggeli napozás, napfürdő. Elég 15-20 percet, minél több szabad bőrfelülettel, a napon tölteni felkelés után rendszeresen, igaz, ez időjárás és évszakfüggő. A szakemberek szokták tanácsolni a vízfogyasztást, esetleg némi sóval vegyítve, ami energiát adhat a napra. Ajánlják még a karfürdőt (hideg vízben, könyék felett, 30 másodpercig), és a szabad levegős légzőgyakorlatokat.

Persze a kávézást egyik sem fogja kiütni a divatból, de aki életmódot akar változtatni, annak megfelelő alternatívát kínálnak ezek a módszerek.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.