Menü

Szemünk is védelemre szorul

A tudatos emberek jelentős része ma már gondol bőre egészségére, és védelmére a káros mennyiségű napsugárzással szemben. Na de mi a helyzet a szemünkkel?

Felmérések szerint a szemünket messze nem védjük annyira, mint a bőrünket, pedig az ultraibolya sugárzás ugyanolyan káros lehet mindkét szervünkre. Tehát, amikor fényvédő, leégés elleni naptejet, vagy napolajat használunk, érdemes arra is gondolni, hogy szemünk is védelemre szorul. Mit lehet, mit érdemes tenni?

A kulcs ott van, hogy bőrünkhöz hasonlóan szemünket sem szabad hosszú ideig kitenni az UV sugaraknak, ezek ugyanis felszínét és belső szöveteit is károsíthatják. A káros hatásnak fokozottan kitett szem pedig hajlamos lesz a különböző megbetegedésekre.

A napszemüveg sarkalatos pont. Szerencsére ma már kevés olyan gyenge minőségű termékkel találkozni, amely egyáltalán nem véd a káros sugarak ellen, ettől függetlenül érdemes odafigyelni a vásárláskor. Általánosan elfogadott nézet, hogy a lencse milyensége mellett a mérete is fontos, az a jó, ha nagy, méghozzá úgy, hogy minden oldalról védi szemünket.

Vannak speciálisan szemet védő vitaminok, különleges készítmények. Az A, az E, és a C-vitamint, valamint a béta-karotint szokták ajánlani.

A szemvédelem egyik fontos bástyája az erős immunrendszer, valamint az is lényeges, hogy ne hagyjuk túlságosan kiszáradni a látószervünk.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.