Menü

A fotelpatkányok kora

Fotelpatkány – így hívják azokat az embereket, akik idejük jelentős részét kényelmesen ülve töltik, miközben televízióznak, számítógépeznek, és nassolnak. Sajnos ez a szó manapság társadalmunk egészére is egyre inkább jellemző.

Hiába az egészséges életmód egy növekvő népszerűsége, ez jelenleg a fotelpatkányok világa. Legalábbis, ami a világ fejlett részét illeti, az emberek a nap jelentős részében ülnek, a szabadidejükben és a munkahelyükön is. Lassan mindenki kívülről fújja ennek hátulütőit: elhízás, cukorbetegség, anyagcserezavarok, szív és érrendszeri megbetegedések.

Ez a probléma komplett társadalmakat érint, s ezt bizonyítja az a nemrég elkészült kutatás, amely a közepesen és alacsonyan fejlett országokat vizsgálta. Kimutatták, hogy ezek a térségek is hasonló úton vannak, mint a Föld már fejlett régiói. Azaz minél több televíziót, számítástechnikai eszközt és autót engedhetnek meg maguknak, annál inkább felütik fejüket a civilizációs betegségek és egyéb problémák. A „fejlődés” egyre több és több cukorbeteget és elhízott embert jelent.

Egészségtudatosság ide, vagy oda, a fejlett technikával rendelkezők között nagyobb arányban vannak elhízottak és egészségtelenebbek.

A televíziót lassan felváltja az internet, de a világháló potenciálisan még több fotelben töltött órát jelent. A mozgásszegény életmód és a magas kalóriabevitel pedig ezzel hatalmas terepet kap az emberiség életében. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!