Menü

Nem kerülhetjük el, de felkészülhetünk rá

Sokan riogatnak ilyesmivel, ám valószínűleg nem kell idén kullancsinvázióra számítanunk. Az viszont biztos, hogy meg kell tanulni a kullancs elleni védekezést, mert a parazitával való találkozás törvényszerű.

Kullancsok voltak, vannak és bizony el kell fogadnunk: lesznek is. Egyelőre nincs rá mód, hogy kiirtsuk őket, ezért érdemes néhány alapvető ismerettel felvértezni magunkat azért, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellenük és csökkenteni a különböző betegségek veszélyét.

Ha a természetben vagyunk, kirándulunk, túrázunk, érdemes többször, rendszeresen átvizsgálni ruházatunkat. Ahogyan hazaérkezést követően a teljes bőrfelületet. Ezzel a pofonegyszerű módszerrel a kullancstámadás jelentős mértékben kiszűrhető, hiszen az állat jelenléte alapos figyelem mellett észrevehető.

Az eltávolítás már egy kicsit speciálisabb művelet, van erre különleges eszköz, de megteszi egy csipesz is. A lényeg, hogy igyekezzünk a bőrünkhöz minél közelebbi helyen megcsípni a vérszívót.

Fontos, hogy kullancsot nemcsak az erdőben, hanem városi, otthoni környezetben is szerezhetünk, tehát nemcsak kirándulás után lényeges az odafigyelés.

Kérdés, hogy kullancscsípés esetén egyenesen arányosan fertőzöttek leszünk-e valamilyen betegség által? A válasz nem, hiszen nem mindegyik kullancs hordoz kórokozókat és amelyik igen, az sem biztos, hogy megfertőzi az „áldozatot”.

Az év elején több fórumon, számos médiában elhangzott, hogy a szokatlanul enyhe tél miatt ebben az esztendőben kullancsinvázióval kell számolni. A szakemberek szerint ennek az állításnak semmilyen tudományos alapja nincs.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?