Menü

Ereink egészsége- Hogyan előzhetjük meg az infarktust?

A szív- és érrendszeri betegségek egyre több embert érintenek, szinte már népbetegségnek számítanak. Közvetetten az életmóddal, közvetlenül pedig leginkább érelmeszesedéssel áll összefüggésben az infarktus kialakulása.

Ezért a megelőzés egyik fontos területe, ereink állapota, melyek, ha egészségesek, akkor rugalmasak és belső faluk sima, plakkmentes.  Amikor az erekben lerakodások keletkeznek, akkor átmérőjük és áteresztő képességük jelentősen csökken, nő a vérrög képződés kockázata.

Ahhoz hogy elkerüljük ezt a folyamatot, és megőrizzük ereink egészségét elsősorban vérnyomásunkat kell kordában tartanunk. A vérnyomás ingadozása különösen rossz hatással van ereink állapotára, elősegíti a lerakodások kialakulását. Az életmód több szempontból is meghatározó lehet az infarktusmegelőzésében. Egyrészről a stresszes életmód hatására gyakran felléphet egy hirtelen vérnyomás emelkedés, mely könnyedén elindíthat egy plakkleválási folyamatot az erekben. Persze a stressz mérséklése, vagy az életmód radikális változtatása nem könnyű feladat, és nem is kivitelezhető minden helyzetben. Éppen ezért érdemes stressz-kompenzációs gyakorlatokat rendszeresítenünk életünkben, ilyen lehet például a jóga, a meditáció, a relaxáció, vagy egyszerűen egy kikapcsolódást jelentő hobbi.

De az életmód más szempontból is fontos területe lehet ereink egészségének megőrzése céljából. A rendszeres testmozgás bizonyítottan pozitív hatással van az érfalakra, növeli azok feszességét, és elősegíti tisztulásukat, vagyis a plakkok eltávolítását. Persze olyan testmozgást érdemes választanunk, amely megtornáztatja a keringést, de nem túl megterhelő.

Az alkoholfogyasztás, de főként a rendszeres dohányzás komolyan károsítja hosszú távon ereink állapotát. A dohányzás a keringési betegségek egyik kiemelt jelentőségű kockázati tényezője, mivel jelentősen hozzájárul az érelmeszesedés folyamatához.

Az sem új felfedezés, hogy a vércukorszint, a koleszterinszint illetve a vérzsír szintje is alapvetően befolyásolja érfalaink állapotát. Ezeket táplálkozással és testmozgással tudjuk kontrollálni, ami szintén fontos eleme lehet az érrendszeri megbetegedések megelőzésének.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?