Menü

Duzzadt nyirokcsomók

Kevesen tudják csak, hogy a nyirokcsomók milyen szerepet töltenek be szervezetünk működésében,  pedig a védekező mechanizmusok alapvető elemei. Fertőzések esetén megduzzadnak, kitapinthatóvá válnak, mely egy természetes, az immunrendszer aktivitását jelző folyamat.

A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, mely hátterében lehet lokális vagy generalizált gyulladás, illetve például a nyaki nyirokcsomók maguk is begyulladhatnak gyakori fertőzés esetén. Mindenesetre mindig tisztázni kell a duzzadt nyirokcsomók okát.

Ha a vérkép normális, a csomó a nyakon helyezkedik el, legfeljebb 1 cm, tapintása pedig puha és elmozdítható, és a fájdalom csak akut fertőzés esetén jelentkezik, egyébként a duzzadt csomó fájdalommentes, akkor valószínűsíthető, hogy ártalmatlan duzzanatról van szó. Komolyabb problémára utalhat, ha a nyakon kívül bukkanunk durva, kemény csomóra. Rákos betegeknél a nyirokcsomó-duzzanat szintén súlyosabb problémára utal, illetve akkor is ha a duzzanat hat hét után is kitapintható.

Az orvosok egyébként előszeretettel alkalmaznak műtéti megoldást a duzzadt nyirokcsomók eltávolítására, pedig egyéb terápiák is célravezetőek lehetnek. A mandula például egy olyan nyirokszerv, mely erős terhelésnek van kitéve, a gyakori fertőzések hatására pedig érzékennyé, duzzadttá válhat, ezekben az esetekben is rendszeresen műtéti eltávolításra kerül sor. Pedig különböző nyirokrendszert tehermenetesítő terápiákkal, például tehéntejtől való tartózkodás, nyak simító masszírozás, is javíthatunk nyirokrendszerünk állapotán. 

Összességében tehát a nyirokcsomók testünk védelmi rendszerének fontos részei, egészségi állapotunk jelzőrendszerei. A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, hátterükben komolyabb és ártalmatlan okok is állhatnak, ezért mindig ki kell vizsgálni a tüneteket.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.