Menü

Miért jó nekünk a cink?

Általában nem sokat tudunk róla és hirtelen nehéz is hová tenni, de egy rendkívül fontos elemről van szó. Érdemes megismerni közelebbről a cinket.

A cink gyakran előfordul, mint fontos táplálkozási összetevő, de igazából nagyon keveset tudunk róla. Pedig a cink hiánya több problémát is okozhat, ezzel összefüggésben plusz bevitele jelentős jótékony hatással járhat.

Kezdjük a népbetegséggel, az influenzával! Cinktartalmú készítményekkel a betegség nemcsak enyhíthető, hanem akár el is kerülhető. A cink általánosságban is serkenti szervezetünk védelmi funkcióinak működését, ami nem kell külön kiemelni, idősebb korban nagyon jól jön, ugyanakkor a cink gyermekkorban is fontos. Szerepe van ugyanis az egészséges növekedésben.

A dolog másik oldala, hogy a cinkhiány veszélyes tud lenni. Számos, köztük súlyos, betegség kapcsolatba hozható vele. Normál, átlagos táplálkozásnál ennek kicsi az esélye, de előfordulhat. Érdemes odafigyelni rá, intő jel lehet az étvágytalanság, a hasmenés, a hajhullás, a szaglás és az ízérzékelés romlása.

Cinket elsősorban húsokban találunk, például a marhahúsban. Emellett a máj, a rák, a kagyló, hüvelyesek, olajos magvak, bizonyos étcsokoládék tartalmaznak számottevő mennyiségű cinket.

Egyre több és több kutatás célozza a cink szerepét az emberi szervezet működésében, és a vizsgálatok jelentős része állapítja meg az ásványi anyag kiemelt fontosságát.

Fotó:
pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?