Menü

Sonkát, csokit, tojást ellenőriznek

Ahogyan ebben az időszakban megszokott, a fokozott ellenőrzést tart a húsvéti ünnepek előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Minden évben bebizonyosodik, van miért.

Az ellenőrzés számos dologra kiterjed. A felügyelők többek között azt vizsgálják, hogy az ünnepi akciós csomagokban meghirdetett termékek valóban azt, és annyiért tartalmazzák, amennyiért az a hirdetésben szerepel.

A fogyasztók megtévesztésére, megkárosítására alkalmas kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése arra is kiterjed, hogy a hatóság ellenőrzi, a pénztárnál helyesen számítják-e fel az árat. Úgy értékesítik a terméket, ahogyan az a címkén, vagy a polcon szerepel.

A fogyasztók megtévesztése gyakori, különböző szabálytalanságokkal minden évben találkoznak az NFH munkatársai. Többször fordult elő például az, hogy az akciós, kedvezményes csomagban hirdetett termékek egyenként megvásárolva olcsóbbak voltak.

A lejárt minőségű áruk szintén a hatóság célpontjában szerepelnek, ahogyan az is, hogy az adott termék megfeleljen minden előírásnak. Például az étcsokoládénak minimum 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj, és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia az adott terméknek. Ami a sonkákat illeti, szintén több szabálynak kell megfelelni. Ha nem sertésről van szó, meg kell határozni az állatot és a testtájt is, valamint utalni kell az elkészítés és a hőkezelés módjára is. Nyers sonka esetében fel kell tüntetni azt, hogy a termék nyersen, főzve, vagy sütve fogyasztható.

A tojásoknál két éve lépett életbe az a rendelet, miszerint a darabár mellett a kilónkénti árat is fel kell tüntetni.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.