Menü

Ezt teszi a testtel a várandóság

A kismamák a terhesség során megtapasztalják, hogy az emberi test milyen hihetetlen változásokra képes. A várandóság kilenc hónapja alatt a kismamák teste teljesen átalakul, de vajon hogyan változik meg a test szülés után, és mennyire véglegesek a szülés testi„nyomai”?

Nos, a várandósággal és a szüléssel kapcsolatos kérdéseknek van egy nagyon jellemző, általános oldala, mégsem elhanyagolható a szubjektív vonulat sem. A testi változások, a szülés nyomai, és a szülésből való felépülés is sok egyéni tényezőtől függ. Számít az életkor, a genetika, az edzettségi szint és még számos életmódbeli egyéni sajátosság.

Érdekes, valakinek még a lábmérete is megváltozik a terhesség alatt, persze nem ez a leghangsúlyosabb változás. A terhesség során szinte mindenkinek tágul a medencéje pár centit, és a súlypont is megváltozik. A radikális tágulás a hasfalat és a hüvelyt is érinti. Általában a hüvely és a csípő is viszonylag hamar visszanyeri eredeti méretét. A legtöbb nő a szülés után három hónap elteltével érzi úgy, hogy hüvelye ismét a régi. Persze ez összefüggésben lehet azzal is, hogy mennyire sikerül visszanyerni az eredeti testsúlyt, és kinek mennyire edzettek az intim izmai.

A szoptatással párhuzamosan a hasfal is regenerálódik, és visszahúzódik. A hathetes gyermekágyi időszak után pedig már rá is segíthetünk, kezdjünk el fokozatosan hasizom gyakorlatokat végezni.

A szoptatás erőteljesen igénybe veszi a mell szövetei, amelyek ennek következtében megnyúlnak. A mellizmok regenerálódását is segítheti a torna illetve megfelelő melltartó viselete, ám általában a mell nem nyeri vissza teljesen eredeti formáját.

A vöröslő striák tipikus jelei a terhességnek, illetve a szülésnek. A striák kialakulásában is nagy szerepe lehet a genetikai adottságoknak, ám a legtöbben nem ússzák meg a terhességi csíkokat. A csíkok nemcsak a hason jelenhetnek meg, hanem a csípőn illetve a mellen is. Ezek azonban idővel elhalványulnak, és nem lesznek szembetűnőek.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.