Menü

Többszörös megtakarítás a víztakarékoskodás

A vízzel való takarékoskodás kulcskérdés, az előrejelzések szerint a jövő háborúi nem az olajért folynak majd, hanem az vízért.

Már most a Föld népességének egyharmada vízhiánytól szenved, amely komoly feszültséget generál. A helyzetet tovább rontja a globális felmelegedés folyamata, mely nemcsak a hőmérséklet emelkedését jelenti, hanem a csapadék mennyiség csökkenését is.

Magyarország egyelőre szerencsés helyzetben van a vízkészleteit illetően, de mégis létszükséglet kérdése, hogy hosszú távon mennyire leszünk képesek tudatosan használni ezt az értékes, és nélkülözhetetlen természeti erőforrást.

Ha itthon megnyitunk egy átlagos csaptelepet, akkor hozzávetőleg 10- 12 liter víz folyik kezünkre. Vagyis egy átlagos csaptelep 1 perc alatt 12-13 liter vizet enged át, amely nagyfokú pazarlást jelent. Ezzel szemben ha perlátort használunk, vagyis egy úgy nevezett intelligens átfolyás szabályzót, akkor ezt a vízhasználatot 60- 70 százalékkal is csökkenteni tudjuk. Egyébként ez az egyszerű víztakarékos eszköz levegővel dúsítja a vízsugarat, ezáltal csökkenti a víz mennyiséget, de a felületét növeli, vagyis fokozza a hasznosíthatóságot.

Érdemes a fürdést is számokban tudatosítani, ugyanis fürdésnél átlagosan 100 litert vizet használunk el, ami nagyon nagy mennyiség. Ezért jóval környezettudatosabb szokás a zuhanyzás.

Egyébként Magyarországon egy ember átlagosan 150 liter vizet használ naponta, Európában ezzel élen járunk a vízfelhasználásban.

Elsősorban szemléletbeli változásokra kell törekednünk, apró odafigyelésekkel nemcsak fontos „kincsünket” védhetjük meg, hanem egyben költségmegtakarítást is elérhetünk. A környezettudatos vízhasználat ugyanis akár háromszoros megtakarítást is jelenthet, hiszen érinti a vízdíjat, a szennyvíz költséget, és a víz melegítésével járó energiát (vagyis fűtés költséget) is.

Lakossági szinten is sokat tehetünk a takarékosabb vízhasználat érdekében, és ma már a háztartási eszközök fejlesztésénél is fontos szempont az energiatakarékosság. Az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően a mosógépek vízfelhasználása körülbelül 62 százalékkal csökkent.

És olyan, talán banálisnak tűnő szokások esetén is érdemes beszélni az ökotudatosságról, mint például a fogmosás, és a borotválkozás. Ne folyassuk folyamatosan a vizet ezeknél a napi rutin feladatoknál, azt gondolhatjuk, nem számít, de összességében akár 30 liter vizet is meg lehet spórolni apró odafigyelésekkel.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!