Menü

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Az orvosok szerint a terhesség alatt az ideális súlygyarapodás 10-14 kiló körüli összesen, de vajon ebből mennyi a baba súlya, mennyi a terhesség „járulékos költségei”, és mennyi kilót hízunk ténylegesen.

Egy egészséges újszülött 3- 3,5 kilót nyom, tehát a terhesség végére a magzat 3-4 kiló súlygyarapodást jelent önmagában. Ám plusz súlyt jelent a méh, méhlepény, és a magzatvíz is.

A mell nagyságát érintő változások is tükröződnek a súlygyarapodásban, ez mellenként negyed kilót is jelenthet. Kevesen tudják csak, hogy míg átlagosan egy ember szervezete körülbelül 5 liter vért keringet, addig a kismamák esetében a terhesség előrehaladtával ez elérheti a 6- 6,5 litert is, ami szintén plusz kilókban is jelentkezik.

Továbbá az élettani vízfelhalmozódásról sem szabad megfeledkezni, a kismama szervezetében a vízmegkötés folyamata is erőteljesebb. Átlagosan ezek a plusz élettani sajátosságok és a magzat súlya 10 kiló extra „rakományt” jelent, ami tulajdonképpen a szülést követően el is tűnik.

Ugyanakkor a szervezet bizonyos mértékben zsírtartalékot is felhalmoz, ezzel készülve például a szoptatásra.

A második harmadban heti 300- 500 gramm hízás figyelhető meg, míg a harmadik harmadra a baba is rohamos növekedésnek indul, ezért ilyenkor már a heti fél kilós súlygyarapodás sem ritka, főleg az utolsó időszakban.

Az ideális súlygyarapodás persze nehezen meghatározható, hiszen a kismama alkatától is függ, hogy hogyan alakul ez a folyamat. Aki elve súlyproblémákkal küzd, annak fokozottabban ügyelni kell a terhesség alatti hízásra, annak ellenére, hogy a súlygyarapodás ilyenkor elkerülhetetlen.

Általában azért az a legjobb, ha az első trimeszterben nem nagyon változik a kismama súlya, hiszen ekkor még a baba elhanyagolható plusz terhet jelent, vagyis a hízás még nem magyarázható természetes folyamat részeként.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.