Menü

A terhesség „tünetei”

A terhességre számos tünetből következtethetünk, mind testileg mind lelkileg komoly változásokon megy keresztül egy várandós kismama, és ez nem zajlik nyomtalanul.

Természetesen a terhesség legnyilvánvalóbb jele a menstruáció elmaradása. Ez általában egyértelmű jel, de nem ritka hogy valakinek továbbra is van vérzése, vagy éppen egészen más okból marad ki a havi vérzése.

A „reggeli rosszullétnek” becézett terhességi émelygés is elég gyakori tünet, a hányinger azonban a nap bármely szakaszában jelentkezhet. Legtöbb nő esetében a 12. hét után megszűnnek az ilyen jellegű panaszok. A rosszullétek mögött elsősorban hormonális változások állnak, de okozhatja tudat alatti bizonytalanság, félelem a várandóságtól, vagy egyéb lelki probléma is.

A fokozódó étvágy és kívánóság is jól ismert tünete a terhességnek. Nem ritka, hogy ilyenkor bizonyos élelmiszereket kifejezetten megszeretnek (kívánnak) a kismamák, másféléket pedig egyenesen megutálnak.

A terhesség korai időszakában tapasztalható a mellduzzadás, a mellméret növekedése. Ez általában fokozott érzékenységgel és fájdalommal is jár. A tünet azonban nem marad meg a terhesség végéig, legközelebb a tejtermelés beindulásánál, a szoptatásnál tapasztalhatjuk.

Gyakori vizelési ingerről is sok kismama számol be. Ez elsősorban a méh helyzetének változásából adódik, másrészről a terhesség korai szakaszában hormonális folyamatokkal van összefüggésben. Később pedig, ahogyan a baba növekszik, nyomás alá kerül a húgyhólyag, és ez is okozhat állandó vizelési ingert.

Még a haj szerkezete is megváltozhat a várandóság alatt. A hormonháztartás változásának hatására, fokozott szőrnövekedést tapasztalhatnak a kismamák, ezért a haj dúsabbá válhat.

Az egész várandóság idején tapasztalható egy fokozottabb hüvelyi folyás, ami alapesetben teljesen normális. Viszont elszíneződése esetén utalhat gombás- bakteriális fertőzésre is, melyet kezelni kell, mivel a babára is veszélyes lehet, illetve húgyúti gyulladást is okozhat.

A sok- sok változás mögött egy komoly alkalmazkodási folyamat húzódik, mely során a szervezet képessé válik a baba befogadására, és biztosítja a magzat fejlődését. A változásokat minden kismama másképp viseli, ennek fizikai és lelki okai is vannak.

Fotó:
sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.