Menü

A vonzás törvénye, avagy keresem a másik felem

A kapcsolatok kialakulásánál alapvető fontosságú a vonzás törvénye, mely szerint csak két különböző ember tudja vonzani egymást. Ugyanakkor hosszú távon fenntartani egy kapcsolatot csak a hasonlóságok mentén lehet.

A különbözőségek tehát fontosak annak érdekében, hogy megmaradjon a vonzás, vonzódás (a szerelem), éppen ezért szükséges a polaritás megőrzése. Vagyis tiszteletben kell tartani a másságot, és nem szabad a másik fél megváltoztatására törekedni.

Ezzel az elvvel látszólag ellentétes az a gondolat, mely szerint a kapcsolat tartósságát a hasonlóságok fogják meghatározni. Valójában azonban arról van szó, hogy a különbségek nem áthidalhatatlanok, és elválasztó jellegűek, hanem kiegészítőek, és a biztos alapot jelentő hasonlóságokba (hasonló világnézet, hasonló értékek) ágyazódnak bele.

Ezek alapján fogalmazható meg az is, hogy kit tartunk vonzónak és mitől marad meg a vonzódás a kapcsolatban hosszú távon is. Az egyik ilyen alapvetés, a „hiányunk megteremtése”, hiszen alapvető emberi tulajdonság, hogy csak azután lehet vágyódni (vonzódni), ami (aki) nincs állandóan jelen. El kell tudni fogadni, és tudatosítani, hogy a kapcsolatban levőség csak az egyik szerepe az életünknek. Nem birtokolhatjuk a másik fél összes életterét, ráadásul ez a fajta „ragadós” viselkedés, a taszítás reakcióját váltja ki (ami, mint tudjuk a vonzódás ellentéte).

Az a jelenség is megfigyelhető, hogy míg a kapcsolat elején képesek vagyunk „felemelő” szemmel nézni a másikat, később megváltozik látásmódunk fókusza, és elkezdünk a hibákra koncentrálni. Ha önmagunkat nem tudjuk elfogadni, akkor általában ezt a csalódottságot a másikra vetítjük ki. Működésbe lép a „megváltoztatás” projekt, melynek eszköztára sokrétű lehet: érzelmi zsarolás, alkudozások, szemrehányások, és más manipulatív játszmák. És íme, megint átléptünk a vonzásból a taszítás állapotába, holott nem ez volt a célunk, és valójában nem ezt szeretnénk.

Azért fontos a különbözőség (hasonlóságokkal megtámogatva) megőrzése, mert a harmadikat csak két különböző hozhatja létre. Ez a teremetés alapvető törvénye, a „harmadikban” ott van mindkettő minősége, de nem azonos egyikkel sem. És ez a „harmadik” minőség bármilyen alkotásra igaz, ilyen maga a párkapcsolat is, és természetesen a közös gyermek is.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.