Menü

Házasság: otthonossá teszi a világot

Bár a válások száma folyamatosan növekszik, ez nem jelenti azt, hogy a házasság intézménye elavult. A házasság nagyon fontos szerepet tölt be még a mai világban is, stabilitásunk megteremtésének alapvető közege lehet.

A házasság szerepe, jelentősége alátámasztható olyan alapvető folyamatok „kihangosításával”, mint a házasfelek között zajló társalgás valóságfelépítő hatása. Vagyis amikor a házasság létjogosultságáról beszélünk, akkor korántsem a hozzátapadó értékekről van szó, ezek ugyanis rendkívül szubjektív színezetet mutatnak.

Mindenki törekszik arra, hogy otthonossá tegye a világot. Szükségünk van arra, hogy az általunk észlelt valóság mások által is megerősítést nyerjen, itt értékelődik fel a „jelentős másik” szerepe.

A házasságban mindkét fél rendelkezik egy saját valóságkoncepcióval (vélemény, nézet, szemlélet a világ működéséről, az életről), melyet társalgásaik alkalmával folyamatosan átbeszélnek. Tulajdonképpen anélkül, hogy ez tudatosulna, a házas felek rendszeresen egyeztetik tapasztalataikat, gondolataikat, így szubjektív valóságképük bizonyosságot nyer, vagyis objektívvé válik.

A házasság egy új világot épít, melyben a felek közötti állandó egyeztetés révén újra meg újra hitelesítődik a valóságról alkotott kép. Jó példa erre az a gyakori jelenség, amikor a házasság után a férj kapcsolata barátaival fokozatosan átértékelődik, legtöbb esetben pedig le is épül. És ez nem csak akkor van így, ha például a feleség szabotálja ezeket a kapcsolatokat, vagy a férj tudatosan leépíti őket. A házastársak a házasság keretei között új (közös) elképzeléseket alkotnak önmagukról és a világról, ezt követően pedig nyilván olyan csoportok felé „sodródnak”, melyek ezeket az új definíciókat erősítik meg.  Ráadásul miközben a férj folyamatosan beszél feleségének baráti kapcsolatairól, a társalgások során észrevétlenül módosul a saját vélekedése is.

Ez csak egy kis szelete annak, hogy milyen jelentős hatása van a házasságnak abban, hogy mit gondolunk a világról, ezek a folyamatok beszűkítik ugyan az egyéni látókört, de egyben stabilizálják is világunkat.

Mindezt pedig kutatások is bizonyítják, vagyis a házasságban élők stabilitása, kiegyensúlyozottsága, általános szubjektív jóléte nagyobb, mint a magányosan élőké.

A szakemberek szerint a válások számának növekvő tendenciája nem a házasság intézményének fontosságát kérdőjelezik meg, hanem a házassági vállalkozás nehézségét jelzik.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!