Menü

Szívinfarktus – fiatal korban is érdemes odafigyelni

A helytelen életmóddal és táplálkozással párhuzamosan, akár genetikai hajlammal támogatva a fiatalokat is érinthetik a szív és érrendszeri megbetegedések, így a szívinfarktus is.

A szív és érrendszeri megbetegedések kockázataival, veszélyeivel és gyakoriságával szinte mindenki tisztában van, ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezek a problémák nemcsak a középkorúakat és az időseket érintik. Akár a 40 év alattiak is kaphatnak szívinfarktust és a statisztikák szerint nő azok száma, akiket a negyedik iksz alatt ér el a probléma.

A fiatalkori szívinfarktusnak számos kiváló oka lehet. A stresszes életmód mellett, amelyen talán kapásból a legnehezebb változtatni, elsősorban a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód kombináció lehet a ludas. A mértéktelen koffeinbevitel, az energiaitalok napi fogyasztása, valamint a rendszertelen életmód, az alváshiány mind-mind kockázati tényező. Ahogyan az elhízás, az alkoholizmus, valamint a dohányzás, és a kábítószer fogyasztás is. A szakemberek sokszor külön kiemelik a dohányzást, amely ellen a lehető legnagyobb személyes erőfeszítésre buzdítják az érintett embereket. A rendszeres testmozgás egyéb jótékony hatásai mellett az elhízás megakadályozásával összefüggésben is fontos.

Említést kell tenni a genetikai hajlamról is. Családi, örökölhető kockázati tényezők esetén érdemes a fent említett dolgokra még inkább odafigyelni.

Mikor lehet baj? Az orvosok, függetlenül attól hány éves az illető, folyamatos mellkasi fájdalom, nehézlégzés, verejtékezéssel járó erős gyengeség, rosszullét esetén mindenképpen alapos kivizsgálást javasolnak. Akkor is érdemes segítséget kérni, ha terhelésre jelentkezik a mellkasi probléma, még abban az esetben is, ha nem túl erős a fájdalom.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!