Menü

Dohányzás: úgy csökken, hogy nő

Talán a megszorításoknak, talán a trendnek, de valószínűleg inkább mindkettőnek köszönhetően arányaiban csökkent a dohányzók száma. A fogyasztás, legalábbis a világstatisztikák szerint, mégsem esett vissza.

Környezetünkben, saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebb a dohányos. Nem lehet cigizni az éttermekben, a tömegközlekedési eszközökön, sőt már a buszmegállókban, a strandokon, különböző intézmények közelében, és az épületbejáratok közelében sem. Az adóterhek növelésével szintén lehet hatni a fogyasztás csökkentése érdekében. A lehetőségek beszűkülése és az ár növekedése csak az egyik dolog, a másik a dohányellenes lobbi, amely az utóbbi időszakban az egészséges életmód divatossá válásával párhuzamosan nagyon megerősödött.

A statisztikák szerint a dohánytermékek forgalma nem esett, hanem emelkedett, ami nyilvánvalóan a népességnövekedésnek köszönhető. Egyes országokban (például Kínában, Oroszországban, Fülöp-szigeteken, Olasz- és Görögországban) sokan és egyre többen cigarettáznak, míg másutt a leszokás a divat. A leszokás azonban az esetek több mint egyharmadában nem végleges.

Az arányok mindenesetre javultak, míg harminc évvel ezelőtt a férfiak több mint negyven százaléka dohányzott, ma ez az adat harminc százalék körül van. A nőknél világszinten ezen időszak alatt csaknem megfeleződött az arány.

Az irány és a módszerek tehát megfelelőek, de a szakemberek szerint a mostani „leszoktató” rendszernél még hatékonyabbra van szükség annak érdekében, hogy a dohányzók és az azzal összefüggő betegségek száma igazából csökkenjen.

Fotó:
pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.