Menü

Az ismeretlen és drága kardamom

Valószínűleg a neve a legtöbb mai ember számára semmit sem mond, ennek ellenére egy ősi fűszerről van szó, amelyet az emberiség több ezer éve ismer, és ma is sok helyen használ.

A gyömbérfélék közé tartozót kardamom az egyik legdrágább fűszer a világon, bizonyos országokban nélkülözhetetlen a konyhában, másutt kevéssé ismert. Szokás a fűszerek királynőjének is nevezni, az igazi, vagy zöld kardamomot (ami nem tévesztendő össze a fekete kardamommal) a legnagyobb mennyiségben Ázsiában, és Közép-Amerikában termesztik, elsősorban édes ételek ízesítésére szolgál. Az egyébként Indiából származó növényt ősidők óta használják és hasznosítják.

A lágyszárú növény 2-3 méter magasra nő, terményét hüvelyestül, anélkül, vagy őrölve forgalmazzák. Felhasználása igencsak sokrétű, többek között édességek, például csokik, mézeskalács, marcipánok elkészítéshez használják fel, de másutt is helyt áll, kávé, pácok, öntetek ízesítésében is jó. Az arab, vagy török kávé alapvető fűszerét tisztelhetjük benne.

Érdekesség, hogy ázsiai országok, az arab, indiai és kínai konyha mellett Skandináviában is kiemelkedően népszerű a növény, a svédek almapudingjukba, és forralt borukba, a norvégok darált húsokba, a finnek kalácsba tesznek belőle.

Természetesen a kardamom gyógyhatásáról is ismert. A népi gyógyászat sokféle bajt, problémát kezelt vele. Elsősorban szív(izom)erősítőként és emésztésnövelőként számítanak hatására, de ajánlják felfúvódás és fejfájás ellen is. Ázsiába a malária egyik ellenszernének tekintik, olyan fantasztikus szernek, amely még a kígyó és a skorpiómarást is semlegesíti.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.