Az értékes alma
- Dátum: 2014.01.06., 12:23
- Alma, antioxidáns, betegség, túlevés, vegyület
Ilyenkor, tél derekán a különböző déligyümölcsöknek van szezonja, és az olyan táplálékok, mint az alma kissé háttérbe szorulnak. Méltatlanul, mert az almafogyasztás több szempontból is előnyös.
A kezdjük a legdivatosabb előnynél: az alma, pontosabban a benne található pektin csökkenti a koleszterinszintet, ami az egészséges életmód szempontjából csillagos ötös tulajdonság. Már több kísérlet is bizonyította, aki sok almát eszik, annál csökken a különböző szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.
Az almában nincs sok C-vitamin, ennek ellenére remek védőpajzsot jelent immunrendszerünk számára. Ennek oka, hogy nagy az antioxidáns tartalma és emellett sok olyan vegyületet tartalmaz, amelyek védik a szervezetet. Csökkentik a különböző környezeti ártalmak hatásait és a stresszből adódó negatívumokat. Testi és lelki ráncaink kisimításával lassítják az öregedést, védhetnek a daganatos betegségek ellen. Az antioxidánsokkal kapcsolatban érdemes az alma héjában kutakodni (persze csak alapos mosás után), hiszen ott sokkal többet találunk belőlük. És itt kell megjegyezni: a gyümölcsnek nemcsak a húsa értékes, hanem, mint említettünk, a héja is, sőt sokan a csutkáját is elfogyasztják.
A préselt alma már messze nem olyan hatékony, mint az eredeti, hiszen a eljárás során elveszíti hatékony vegyületeinek jó részét.
Összességében az alma fogyasztása rendkívül egészséges, ráadásul a fent említettek mellett a gyümölcsöt táplálkozás szabályozóként is használhatjuk. Az étkezések előtt, vagy után evett alma ugyanis telítettségérzést okoz, azaz lecsökken a veszélye annak, hogy túl sokat eszünk, vagy nassolunk.
Fotó:
sxc.hu
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!
Gyógynövények emésztési problémákra
Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.