Menü

Melyik pezsgőt válasszam?

Szilveszter estéjén-éjszakáján még annak is kötelező darab a pezsgő, aki egyébként ki nem állhatja a szénsavas alkoholos italt. Legalább egy koccintás erejéig illik a szánkhoz emelni, persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyet.

A pezsgő leegyszerűsítve szénsavas borfajta, persze ennél jóval bonyolultabb. Körülbelül háromszáz éves története során önálló, teljes értékű itallá fejlődött, s ma már számos formában és minőségben kapható. A pezsgőnek többfajta elkészítési módja van, igazi minőségi, energia és időigényes tevékenység (szemben mondjuk a habzóborok előállításával).

Természetesen, hogy ünnepi alkalmakkor a megnövekedett keresletnek köszönhetően előtérbe kerülnek az olcsó és/vagy kevésbé értékes fajták, de azért a boltok polcain megtalálható a minőségi buborékos ital is. Az emberek jelentős része nem akar túl sok pénzt áldozni a szilveszteri pezsgőre (szemben mondjuk valamilyen alkalmi borral), de azért azt is érdemes figyelembe venni, hogy másnapi (jobb) állapotunkért már ott az üzletben sokat tehetünk.

Az ár és az érték persze nem feltétlenül jár kéz a kézben, azonban nem kockázatunk nagyot a kijelentéssel: a legolcsóbb típusokkal jobb vigyázni.

A legtöbben csak úgy ismerjük a pezsgőket, hogy vannak a száraz, meg az édes fajták, esetleg valami a kettő között, de a skála ennél jóval nagyobb. Ráadásul sok palackon olyan jelzések, elnevezések vannak, amit nehéz értelmezni.

A pezsgőket cukortartalmuk szerint osztályozzák. A legkisebb cukortartalmú a legszárazabb, ez a brut nature. A skála másik végén a doux (édes) áll. Ahogy az előbbitől haladunk az utóbbi felé a száraz íz úgy megy át fanyarba, majd édeskésbe, savasba és félédesbe, édesbe. Elnevezés szerint sorrendben: brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec, doux. Aki sem a túl száraz, sem a túl édes pezsgőt nem kedveli, annak talán a brut típusjelzésű ital jöhet be a legjobban.

A pezsgőspalackokat sokszor egyéb jelzésekkel is ellátják. A cremant felirat például azt jelzi, hogy az üveg csökkentett habzású italt rejt. Ezen kívül jelölhetik, hogy a pezsgő fehér, vagy piros szőlőből készült.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!