Menü

Létezik-e a Nagy Ő?

A fogyasztói társadalom világában nemcsak új lehetőségek, hanem újfajta kapcsolati problémák is sorakoznak, a Nagy Ő létezésének kérdése továbbra is aktuális, de az örökkön- örökké jelige már korántsem magától értetődő igény.

A fogyasztás ösztönzése az élet minden területére kihatással van, a „cseréld le”, „vegyél újat” divat a párkapcsolatok szféráját sem kíméli. Így aztán egy viszonylag stabil, boldog párkapcsolatot is megmételyezhetnek, olyan dilemmák, mint például: „talán mással boldogabb is lehetnék”, „ez is jó, de lehet jobb is”, „mással talán jobb lehet a szex” és így tovább. Persze önmagában a lehetőségek és az igények növekedése korántsem baj, sőt újfajta párkapcsolati dimenziókat nyithatnak meg, mégis számtalan kétellyel és a bizonyosság állandó megkérdőjelezésével találkozunk a világban, amely gondolkodásunkra is hatással van.

A Nagy Ő létezése hit kérdése is, és sokan elve nem is gondolkodnak ilyen fogalmakban, hanem egyszerűen csak megélik. Mindenesetre, aki egyedülálló és elkezd vágyni a Nagy Ő iránt, könnyen csapdahelyzetbe kerülhet. Az álmodozás nem rossz, sőt nagyon pozitív része lehet életünknek, de ha túlzott módon kezdünk képzelegni nagy szerelemről, esküvőről, családalapításról, szem elől téveszthetjük a lényeget. Elkezdünk vágyódni a helyzetek (esküvő, családalapítás) iránt, ez válik elsődleges céllá, így pont társunk személyének megválasztásánál csökken az igényszint, és a figyelem. Majd miután megéljük az oly régóta áhított helyzeteket, űr támad bennünk, melyet párunk már nem tud kielégíteni és a párkapcsolat bizony zátonyra fut.

A cél inkább valami olyasmi lenne (a Nagy Ő keresésében), hogy nem maga a helyzetek fontosak, hanem hogy ezekben a helyzetekben Ő van mellettünk, és ez bizony lényeges különbség. Az Igazi mellett pedig önmagunk lehetünk a szó szoros értelemben, sem szorongás, sem kényszer nem feszélyez egy ilyen kapcsolatban. És ha sikerül megtalálnunk Őt, akkor bizony hiába változnak a külső körülmények, helyzetek a személye lesz a biztos pont, a kölcsönösség révén pedig az ilyen párkapcsolat bizony „kibírja” az „örökkön örökké”-t.

Fotó:
pixabay.comm

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?