Menü

Mit is jelent az elhízás?

Itt az ideje tudatosítani, hogy a túlsúly és az elhízás nem pusztán rontja az életminőséget, hanem konkrétan halálos lehet.

Komplex betegségről van szó, amely számos szervünkre káros lehet. Kialakulásában szerepet játszik a hajlam, ami több gént is jelent, melyek nagy része a táplálkozásra hat. Ugyanakkor a környezet és az életmód hatása sem elhanyagolható, ezek kölcsönhatásában érdemes vizsgálni a problémát, és kutatni a megoldást.

A legsúlyosabb és a leggyakrabban emlegetett negatív következmény és a szív és érrendszeri betegségek kialakulása. Ráadásul az elhízással összefüggő szívbetegség már gyerekkorban elkezdődhet, amerikai kutatások bizonyítják, hogy a zsírcsíkok 5-10 éves korban is megjelenhetnek a szíven, ami radikálisan csökkenti az életesélyeket. A zsírlerakódás tehát már gyerekkorban elkezdődhet a szívkoszorú erekben, előidézve ezzel a magas vérnyomást és a koleszterint. A hasi elhízás összefügg az inzulin érzéketlenséggel, együttesen pedig cukorbetegség kialakulásához vezetnek. Az elhízást Amerikában már diabétesz járvány kialakulásának okaként határozzák meg (25 millióra teszik a cukorbetegek számát), és számos egészségügyi problémát azonosítanak következményként.

Az anyagcserezavarok mellett az elhízás számos szervünkre nézve káros, például 52%-kal növeli az esélyét az asztma kialakulásának. És ma már bizony nem a fertőző májgyulladások miatt hajtják végre a legtöbb átültetést, hanem a zsírmáj miatt. Az elhízás következtében ugyanis a máj szöveteiben is lerakódik a zsír, az ép szövetek esetében egy kóros zsugorodás figyelhető meg. A túlsúly az elbutulás hátterében is gyakran azonosított probléma, vagyis az agyi aktivitásra is negatívan hat.

Az elhízás legdrámaibb hatása a szív és az érrendszer állapotán regisztrálható, ami alapvetően hét kritériumtól függ: optimális koleszterin és vérnyomás, normális testsúly, megfelelő mozgás, helyes táplálkozás, dohányzás mellőzése, és a cukorbetegség elkerülése. Amerikai szakemberek szerint ez a hét kritérium elengedhetetlen a szív és érrendszer egészségének megőrzése érdekében, ennek ellenére az USA lakosságának kevesebb, mint egy százalékánál teljesülnek ezek a feltételek.

Fotó:
sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?