Menü

Online hipochondria

Az egészségről való gondolkodásunkat is jelentősen formálta, megváltoztatta az internet elterjedése. Az internethasználat mindennapjaink része, elgondolkodtató kérdés, hogy vajon újabb szorongási formákat hozott életünkbe, vagy csak egy újabb csatornát jelent szorongásaink felszínre kerülésére, megnyilvánulására.

Az online hipochondriaként leírt jelenség, amit egyébként a szakemberek cyberchondriának neveznek, arra a kóros megnyilvánulásra utal, amikor valaki megrögzött módon az internet segítségével diagnosztizál magán különböző betegségeket. Egyébként manapság már az orvosok is panaszkodnak ezzel kapcsolatban, nagyon károsnak ítélik meg, hogy a páciensek mindenféle szakmai tudás nélkül gyakran kész szakvéleménnyel érkeznek a rendelőbe, és felülbírálják a szakemberek diagnózisát. Persze az internet segítségével hozzáférhető információk lehetőséget is jelentenek, pozitív hatással is bírnak. Az említett kóros jelenség viszont azért is negatív hatású, mert ezek az öndiagnózisok általában túlzóak és a tünetek mögött a legsúlyosabb betegséget azonosítják a lehetségesek közül, ami tovább fokozza a bennük lévő szorongást.

Különböző kutatások olyan összefüggéseket is vizsgáltak, amely meglévő szorongás és az interneten történő információkeresésre vonatkoztak.  Feltérképezték, hogy hogyan hat a szorongás mértékére az internetes orvosi információk böngészése. Azt találták, hogy aki amúgy is nehezen viseli a bizonytalanságot, annál az internethasználat ilyen módja csak fokozza a stresszhatást. És ahelyett, hogy az információszerzés csökkentené ezt a frusztráció, csak további szorongások (például kezelés költségei, egyéb lehetséges károk) megjelenését idézi elő. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.