Menü

Hogyan készüljünk fel a szülésre?

A várandóság 9 hónapja jelentős időszak, mely sok mindenre ad lehetőséget. Legfőbb szerep ennek a különleges időszaknak természetesen a baba fejlődésében, életképessé válásában van, de korántsem ez az egyetlen „funkciója”. Egyrészt ez egy fajta átmeneti rítus is, előkészíti a szülővé válást, a felelősséggel való megküzdés folyamatát, és természetesen lehetőséget biztosít a születésre és a szülésre való felkészülésre is.

A szülésre való felkészülés különböző szinteken történhet, testi és lelki szempontból is egyaránt fontos ráhangolódni erre a különleges történésre. A legtöbb kismama ezt azzal kezdi, hogy mindenféle ismeretanyagot felkutat a témában, igyekszik minden tényt megismerni a szülési folyamattal kapcsolatban.

Az elméleti tudás is adhat egy fajta biztonságérzetet, azt éreztetheti, hogy nem egy ismeretlenbe vág bele a kismama. Ez fontos, de nem elégséges. Egyrészt hiába ismerünk meg mindenféle tényt a szülés folyamatáról, igazán csak akkor érezhetjük át, hogy milyen, amikor mi magunk is átéljük.

De sok mindent tehetünk, és igen is fontos a készülés és a ráhangolódás erre a különleges eseményre. Nagyon hasznos lehet testi folyamataink megismerése, tudatosításai. A szülés folyamatát nagyban megkönnyítheti, ha képesek vagyunk felismerni testünk jelzéseit, és ez alapján együttműködni vele. És erre, valóban lehet és érdemes is készülni különböző módszerek segítségével.

Emellett, vagy ezzel párhuzamosan a várandóság időszaka lehetőséget ad a lelki ráhangolódásra is. A legtöbb szülési komplikáció mögött különböző félelmek húzódnak meg, melyek tudattalanul is megnehezíthetik a testünkkel való együttműködést, és az ösztönös tudás (a szülés velünk született képesség) érvényesülését.

És természetesen ne feledkezzünk meg a babáról sem, akinek szerep és feladat nem könnyebb, ugyanúgy küzdelmes (testi és lelki szempontból is) számára is a szülés folyamata. Ha már születés előtt ki tudunk vele alakítani egy lelki kapcsolatot, akkor fel tudjuk készíteni őt is a megszületésre, ami számára is éppen olyan ijesztő lehet, mint az anyuka számára (hiszen át kell élnie az elszakadást és kilépni az ismeretlenbe). Nemcsak testünkkel, hanem babánkkal való együttműködés is segítheti a szülést, meg kell tanulni bízni önmagunkban, a természetben és a magzatunkkal való kapcsolatunkban. Ez nem könnyű, de a jó hír az, hogy van rá 9 áldott hónapunk.

Fotó:
sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.