Menü

Ezt próbáld ki - vízilabda

A vízilabdát Magyarországon nem kell bemutatni senkinek, ugyanakkor részleteiben csak kevesen ismerik a sportágat, amely úgy tűnik, komoly változások előtt áll. A cél a megmentése.

Vízilabdában mi vagyunk a császárok! – hangzott el a néhány évvel ezelőtti, népszerű sörreklámban, és a sorrendben begyűjtött három olimpiai cím bizonyította is az állítás igazát. Azóta nemcsak a generációváltáson átesett magyar vízilabda van átalakulóban, hanem a sportág egésze.

A vízilabda viszonylag kevés országban népszerű és elterjedt sportág, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a mérkőzések nem túlságosan televízió-közvetítés kompatibilisek, azaz – mivel sok minden víz alatt zajlik - nem elég látványosak a kameráknak. A másik negatív dolog a bíráskodással és a szabályokkal függ össze, előbbit potenciálisan túlságosan szubjektívnak tartják, utóbbiak pedig ezzel összefüggésben megérettek a változtatásra. Változás lesz is, a megoldáson évek óta dolgoznak a szakemberek.

Mivel a játékosok, csapatok egyre inkább felkészültebbek fizikailag, a védekezés hatékonysága megnőtt, ami a látvány rovására ment. A cél az, hogy segítsenek ismét látványos támadójátékot kibontakozni. Erre többféle mód, ötlet is van, az egyik szerint a kisebb szabálytalanságokért is járjon kiállítás, amely megnöveli a gólok számát. Ez egyébként a durvaságot is megelőzhetné. Az újítások bevezetése lassú folyamat, hiszen először alaposan ki kell dolgozni őket, majd élesben kipróbálni egy-egy barátságos tornán, aztán hivatalos versenyen is.

Egyébként idén már néhány dologban változtak a játékszabályok, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi szövetség kész tenni a vízilabda megreformálásáért, ami egyben a megmentését is jelentheti. A hosszú távú népszerűség-csökkenés ugyanis azt eredményezheti, hogy egyszer majd megkérdőjelezik jogosultságát az olimpián, ami tragédia lenne.

Mi nagyon drukkolunk, hiszen ez egy remek sport, és jól tudjuk, hogy egy jó vízilabdameccs nagyon izgalmas tud lenni, nem mellesleg, nem lenne jó elveszíteni a magyar sport egyik legeredményesebb terepét. A sportág nemcsak kiváló fizikumot és állóképességet követel, illetve épít, űzéséhez remek taktikai érzék szükséges. A vizet, az úszást kedvelő fiataloknak kifejezetten ajánlott a kipróbálása, de hobbiszinten később sem túl késő elkezdeni.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.