Menü

Egészséges vagy nem?

Rengeteg ember mindennapjainak része a kávé, lehet a reggeli ébredések alapvető rítusa, vagy fontos beszélgetések nélkülözhetetlen kísérője. De vajon milyen hatással lehet szervezetünkre egy csésze finom kávé?

A kávé egyik legismertebb hatóanyaga a koffein, ami egyébként kisebb mennyiségben, de a teában és a kakaóban is megtalálható. Ez az összetevő bizony sokféleképpen hathat szervezetünkre, bár ez a hatás a fogyasztás rendszerességétől nagymértékben függ.

Általános hatása, hogy fokozza a szívműködést, az anyagcserét, a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringés sebességét. Élénkítő hatása tehát tagadhatatlan, talán ez az egyik legnépszerűbb tulajdonsága. Alapvetően egy hirtelen teljesítménynövekedést idéz elő, de ez csak átmeneti, nagymennyiségű fogyasztása esetén pedig kevésbé érzékelhető. Ezen tulajdonságai miatt a szívbetegeknek és a kismamáknak nem ajánlják a kávé rendszeres fogyasztását.

Ugyanakkor védőhatással is bír, például kettestípusú cukorbetegséggel, és a Parkinson- kórral szemben is. További jótékony hatása lehet a szexuális vágy fokozásában (főleg a nők körében), ráadásul még az izomláz kellemetlen panaszait is enyhítheti.

Kevesen gondolnánk csak, hogy ez a forró ital, milyen sokoldalú lehet és nemcsak ízvilágra, és elkészítési módra nézve. Fontos azonban tudni, hogy a hatásai nagymértékben függnek attól, milyen rendszerességgel fogyasztjuk, és hogyan készítjük el. A kávét egyébként már a szépségipar is hasznosítja, egyre több kozmetikai termék alapanyagai között megtalálható, ugyanakkor például nagyban hozzájárulhat fogaink elszíneződéséhez. Vagyis bár egyfajta kettőség jellemzi a kávé hatását több szempontból is, egészségtelennek semmiképpen nem mondható.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.