Menü

Mitől ünnep az ünnep?

Mit is szoktunk erre mondani? Talán olyanokat, hogy az ünnep lényege a meghittség, kilépés a hétköznapok szürkeségéből, családias légkör. Lehet, hogy mindez közhelyes, de van igazságtartalma. Egy biztos, nagyon nehéz megragadni az ünnep valódi lényegét, még nehezebb át is élni azt.

Nehéz, de nem a gyerekeknek. Ők természetszerűleg át tudják adni magukat az ünnepi hangulatnak, tele vannak izgalommal, várakozással, és amikor a karácsonyfa alatt csillogó szemmel néznek körül, az olyan állapot lehet, vagy ahhoz hasonlatos, mint egy igazi beteljesülés. Felnőtt fejjel ezt sokszor már csak kívülről csodáljuk, és talán felelevenedik bennünk egy régi emlék a gyerekkorból, de már csak elképzelni tudjuk, milyen is az az érzés, amikor az ünnep nem egy alkalom csupán, hanem egy belső lelki állapot.

Mielőtt túlzottan érzelmes szintre sodródnánk, azért megpróbálkozunk a megfejtéssel. Szóval mitől is ünnep, az ünnep? Bár megfoghatatlanról van szó, mégis sejteni lehet, hogy az ünnepet megelőző időszak, majdnem olyan fontos, mint maga az ünnep. Felkészülés, ráhangolódás nélkül nincs ünnep. És ebbe persze bele tartozik az ajándékvásárlás, a lakás feldíszítése, a sütés-főzés. Igen, ez mind része a készülésnek, de önmagukban csak céltalan, felszínes cselekedetek. Ha a felkészülés lelkileg is megtörténik, akkor az ünnepi szokások szimbolikusan kifejező eszközökké válnak, valódi értelmet nyernek, és segítenek ráhangolódni az ünnepre. Ha viszont „kényszerből”, rutinból készülünk a karácsonyra, hajszoljuk az ajándékokat és egy percet sem hagyunk magunknak a valódi készülésre, és az öröm átélésére, akkor csak felszínesen ismerhetjük meg az ünnepet.

A vallási szokások is felhívják a figyelmet arra, milyen fontos az ünnepet megelőző időszak is. A keresztény egyházak ezt az időszakot a bűnbánatnak szentelik, része az önmegtartóztatás és a jócselekedet. Egy biztos, a szokások, rítusok is azt szolgálják, hogy az ünnep átélhetővé váljon, és valóban más legyen, mint egy hétköznap, de ne csak az ünnepi vacsora miatt.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.