Menü

Nagy jelentőségű orvosi felfedezés

Köztudott, hogy a kalcium kulcsfontosságú, ha a csontok egészségéről van szó. Fontos tudni azonban, hogy beépüléséhez szükség van K-vitamin jelenlétére is.

Pontosabban a legújabb kutatások már a K2- vitamin csontvédő hatásáról szólnak, ami a K-vitaminok családjába tartozik, és Magyarországon, még kevésbé ismert.

Csontritkulásra való hajlam örökölhető, de átlagos folyamat, hogy harmincöt év felett a csonttömeg elkezd leépülni, a csontvesztést egyébként nőknél a menopauza is felgyorsíthatja.

A kalciumpótlásnak fontos szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében, de nem elégséges. Újabb és újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a kalcium önmagában nem feltétlenül tud beépülni a csontokba, sőt lerakódhat az erekben, és akár érelmeszesedését is okozhat. Ezért van szükség D-vitamin és K2- vitamin rendszeres bevitelére is. A D- vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását, a K2- vitamin pedig a csontszerkezetbe való beépülését.

Tehát a csontritkulásmegelőzésében nemcsak a kalcium játszhat kulcsszerepet, hanem a D-vitaminnak és a közelmúltban felfedezett K2- vitaminnak is jelentős csonterősítő hatása lehet közvetetten.

Fotó:
sxc.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.