Menü

Drámai következményekkel járhat a gyermekkori elhízás

A modern társadalom alapvető problémája és jelensége az elhízás. Egyre többet beszélünk róla, komplett iparágak épülnek rá, éppen ezért a téma szinte kikerülhetetlen.

Főként az amerikai társadalomban vált különösen drámaivá a helyzet, a soványság eszményítése mellett ugyanis az elmúlt években folyamatosan emelkedett a kövér gyerekek száma. Egy amerikai kutatás szerint a 6 és 11 éves kor közötti gyerekek közel fele kóros kövérségben szenved, későbbi életkorokban pedig tovább növekedik ez az arány.

Erről azért fontos beszélni, mert a legtöbb kövér gyermekből kövér felnőtt válik, vagyis probléma tovább göngyölődik. Azokat a gyerekeket, akik csecsemőkorukban kövérek, de később már nem, az elhízás veszélye nem annyira fenyegető. Ha viszont gyerekkorban meghatározóvá válik a kövérség, akkor a következmények nagyobb valószínűséggel jelentkeznek hosszútávon is, fennáll a felnőttkori kövérség veszélye is. Ráadásul, ha a szülő is túlsúllyal küszködik, akkor ez megkettőződött kockázatot jelent a gyerekre nézve.

A probléma gyökere akár a várandóság idejére is visszavezethető. Az anya túltápláltsága, vagy alultápláltsága is rizikófaktora a gyerekkori elhízásnak és hosszú távú következményeinek (felnőttkorban is megmaradó kövérség). A korai súlygyarapodás korai éréssel is párhuzamba állítható. A serdülőkor időszaka pedig különösen érzékeny periódus, ilyenkor ugyanis átalakul a zsírszövetek elrendeződése és mennyisége is. Ekkor a lányok veszélyeztetettebbek, jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének.

A probléma elterjedése nemcsak a táplálkozási szokások megváltozásával hozható párhuzamba, hanem az aktivitás csökkenésével is. A televíziózás például drámaian csökkenti a gyerekek anyagcseréjének és a kalóriák elégetésének mértékét.

Az elhízás egyébként pszichológiai, társas és egészségügyi problémákat is okoz, több szempontból veszélyezteti az egyén jövőjét. A gyermekkori és serdülőkori elhízás komoly következményekkel jár, kutatások szerint például még a továbbtanulásra és a pénzkeresési lehetőségekre is hatással lehet.

A gének és az életmód egyaránt befolyásoló tényező az elhízás kapcsán. A szülői minta azonban nagyon meghatározó, így a gyerekek „kezelése” a családtól elszigetelten nem hatásos. Nagyon nagyarányú a visszahízás jelensége, ami rámutat a fogyasztó programok gyengeségeire.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!