Menü

Korunk betegsége a metabolikus szindróma – mi ez valójában?

A metabolikus szindróma egy olyan, sajnos mostanában gyakori egészségi állapot, amelyet az elhízás, a magas vérnyomás, és vércukorszint, valamint a kóros vérzsír-összetétel jellemez. E tünetek együttes jelenléte sokszorosára növeli a koszorúér-betegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, s a keringési rendszer zavarai miatt a férfiaknál akár merevedési zavarokat is okozhatnak.

A metabolikus szindrómát akkor állapíthatjuk meg valaki esetében, ha a következő kockázati tényezők közül három jelenléte beigazolódik: centrális vagy alma típusú elhízás, kóros vérzsír-összetétel, magas vércukor, vagy túlzottan magas vérnyomás.

Ha az ember testsúlya több, mint 20%-kal meghaladja az ideális értéket, akkor már elhízásról beszélünk. A testsúly ilyesfajta megnövekedése növeli az inzulin rezisztencia kialakulásának lehetőségét, s ennek következtében a szervezet máshogy reagál az inzulinra. Jellemző tünete az alma típusú elhízás, amikor a zsír a törzs és a has körül halmozódik fel.

A koleszterin szintje szintén a metabolikus szindróma egyik jellemző mutatójának számít. Kóros vérzsír-összetételről akkor beszélünk, ha vérünkben túl nagy mennyiségű az LDL-koleszterin, és kevesebb a HDL-koleszterin szintje. Ilyenkor a verőereket elzáró zsíros lerakódás, plakk alakul ki, s megnehezíti a szív munkáját. A HDL-koleszterin eltávolítja a lerakódott plakkokat, s akadályozza az erek elzáródását. Ez a koleszterin jó hatással van a szívre, hiánya viszont szívinfarktus vagy stroke kialakulására okozhatja.

A magas vércukorszint is kockázatot hordoz magában. Normál esetben a cukor hamar kiürül a vérből és energiává alakul, ha viszont mennyisége a vérben kórosan megemelkedik, így minden szervhez és szervrendszerhez eljut, mint a szív, az érhálózat, a vese vagy az idegrendszer. Az állandó magas vércukorszint az egyes szerv vagy szervrendszer károsodásához vezethet, mint például szívizomelhalás, stroke, vakság vagy akár egy végtag elvesztése.

 A magasvérnyomás fennállásakor az erekben nagy nyomással áramlik a vér, ez károsítja az érrendszert, mert az erekre ható krónikus nyomásemelkedés következtében faluk megvastagszik, meszesedik, és kevésbé lesz rugalmas. Következményeképp nagyobb az esély szívinfarktus, stroke és veseelégtelenség kialakulására. Metabolikus szindróma esetén az felerősödik az érelmeszesedés, másnévenatherosclerosis. Az atherosclerosisaz arteria (artéria) és scleros (kemény) görög szavakból tevődik össze. A kifejezésben a görög athere szó búzalisztpépet jelent, s megállapítható, hogy az ér belseje ilyenkor ehhez hasonló jeleket mutat.

Ezen tünetek kialakulásában a férfiak fokozottan veszélyeztetettek. Például a merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg, mely a negyvenes éveiben járó, szexuálisan aktív férfiakat is érinti. Az erekcióhoz nem csak megfelelő szexuális ingerre, hanem egészséges érrendszerre is szükség van, a barlangos testecskék vérrel való telítődéséhez. Az ilyen korú magyar férfiak legalább a felénél kimutatható valamelyik betegség, vagyis a cukorbetegség, a magasvérnyomás, a szívbetegség, valamint a pajzsmirigyműködés zavara, vagy egyszerre több is.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a tünetek észrevételekor forduljunk orvoshoz, nem csak akkor, amikor már nagyobb baj van.  Ha időben kezeltetik az elsőre ártalmatlan tüneteket, a későbbi komolyabb problémákat meg is lehetne előzni. A megelőzés mindenekelőtt az életmódunkra való odafigyelés, többek között a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás elkerülése, valamint az egészséges étrend, mely a szív- és érrendszeri betegségekkel egyetemben a merevedési problémák kialakulását is csökkentheti

Fotó:
sxc.hu

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!