Menü

Játék gyermekkorban

Kezdjük elfelejteni, hogy a gyermeki lét sajátossága, a játékigény és ez gyakran a legegyszerűbb, legtermészetesebb eszközökkel is kielégíthető.

Manapság már mindenféle hiper- szuper játék megvásárolható a boltokban. Nemcsak egyre modernebb játékokat vásárolunk, hanem egyre nagyobb mennyiségben halmozzuk fel őket, pedig ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent megtettünk gyermekünk fejlődése érdekében.

Egy bizonyos, a játék a gyerekek számára rendkívül fontos, nélkülözhetetlen tevékenység. Persze minden életkorban meg van a maga funkciója a játéknak, a gyerekek e tevékenység során fejlődnek, szocializálódnak, és tanulnak meg új dolgokat.

De ez még nem jelneti azt, hogy a játékigényt csak mindenféle szervezett, szakemberek által vezetett, csoportos foglalkozások révén lehet konstruktív módon kielégíteni. Hiszen az anyukák már születéstől kezdve, természetes módon játszanak csecsemőjükkel. Vicces arcokat vágva, arcunk eltakarásával, és egyéb mimikai játékkal serkenthetjük kisbabánkat különböző reakciókra. Így szép fokozatosan elkezdenek kommunikálni, és játszva megtanulnak sok mindent a világ működéséről. A gyerekek el kezdenek utánozni, majd egyre összetettebb játékokba lehet őket bevonni. 6- 12 hónapos kor között játszhatunk például „Csodák táskája” játékot a babával. Tegyünk egy táskába sokféle tárgyat (csak biztonságosat), majd hagyjuk, hogy a baba ki-, bepakolgassa őket. A tárgyak fogása, tapintása többek között fejleszti a finommotorikus készségeket, és a szem- kéz koordinációt.

Aztán ahogy nő és fejlődik a gyermek, úgy változnak a játékok is. Megjelennek a szerepjátékok, melyek már nagyobb képzelőerőt, kreativitást igényelnek. Az is fontos fejlődési pont, amikor a gyermek már képes és szeretne is egyedül játszani. Érdemes hagyni, hogy magában is ellegyen,a gyerekek ugyanis képesek elszórakoztatni saját magukat, ha teret adunk nekik. Vagyis fontos, hogy biztosítsunk elfoglaltságot a gyereknek, de néha hagynunk kell el lenni a saját világában, ez is fejlesztő hatású.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.