Menü

Fontos tanácsok válás esetére

Önmagában egy válás még nem feltétlenül jelent hosszútávon fennálló negatív következményeket a gyerekekre nézve. De tény, hogy a válást övező bizonyos körülmények (szülők közötti súlyos konfliktus, szereptévesztések, káros kompenzációk) rossz hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére, személyiségére.

Éppen ezért nem arra kell koncentrálnunk, hogy egy válást minden körülmények között elkerüljünk a gyerekek érdekében, ha nem a válással kapcsolatos törvényszerűségekre, tipikus hibák kivédésére kell felvértezni magunkat szülőként.

 Az egyik ilyen törvényszerűség, az a tény, hogy általában a gyerekek szülők iránti lojalitása, hűsége, elköteleződése nagyon erős. Ez az alapbizalom teszi lehetővé számunkra, hogy zavartalanul fejlődjünk, és felfedezzük a világot. Na, már most egy válás esetén az egyik fél sokszor megkísérli aláásni a másik szülő iránt érzett gyermeki lojalitást. Az emberek többsége ezzel persze nem tudatosan akar ártani saját gyermekének. Ilyenkor többnyire az történik, hogy a saját párkapcsolati csalódottságunkat, kudarcunkat hárítjuk át, és a rossz tapasztalatokat kiterjesztjük a másik fél minden szerepére. Pedig a párkapcsolati kudarcok nem feltétlenül jelentik azt, hogy az élet más területén (például szülői szerep) sem működik jól az illető. Egyébként azért sem szerencsés ehhez a „taktikához” folyamodnunk, mert valójában ellenkező hatást válthatunk ki. Tehát, ha az egyik szülő próbálja aláásni a másik szülő iránt érzett gyermeki lojalitást (szidja a másik félt), akkor gyakran saját távolságát növeli ezzel gyermekétől.

Egy bizonyos, a válás következtében a gyerekek számára meginog az általános biztonság-, és állandóságérzet, normál esetben persze beindul az alkalmazkodási folyamat és előbb- több helyre áll a rend. De ebben a kritikus időszakban a szülők érzékelik ezt, és azt is, hogy a gyerekekre kevesebb figyelem jut. Beindulnak a kompenzációs módszerek a szülők részéről. Például megindul az új partnerek bevonása a gyerekek életében. Pedig szülő pótlékokra nincs szükség normál esetben. Ez csak szerepzavarokat okoz, ami még inkább mélyíti a válás negatív következményeit. Szülőként azzal tehetünk a legtöbbet, ha megőrizzük a szerepek állandóságát. Tehát a másik fél szerepét nem ruházzuk át másra, és mi magunk is megmaradunk a felelős, irányító szülői szerepnél. Hiszen gyakran az is probléma, ha a gyerek elkezdi felelősnek érezni magát a szülők közötti konfliktus megoldásában, és „felnőttes” feladatokat vállalva igyekszik segíteni.

Abban ma már szinte minden szakember egyetért, hogy sokszor egy rendkívül rossz házasság fenntartása károsabb, mint egy válás. Mégis a szülőknek körültekintőknek kell lennie a válás előkészítésénél, és az azt követő időszakban is.

Fotó:
pixabay.com

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.