Nem árt vigyázni a „gyilkos” kókusszal
- Dátum: 2013.11.14., 11:35
- egészség, kókusz, kókuszdió, kókuszolaj, kókuszpálma, veszély
Kevés olyan növény van, amit szélesebb körben hasznosítanak, mint a kókuszpálmát. A nálunk leginkább a terméséről ismert növény nagy hasznára van az emberiségnek, ugyanakkor halálos is lehet.
A kókuszpálma a délkelet-ázsiai szigetvilágból ered, magjai remek csírázóképességűek, ezért a növény könnyedén terjed nagy távolságban is. Több tíz méter magas, termése a jól ismer kókuszdió.
A növény szinte minden része hasznosítható: levele, fája, olaja, teje, rostjai szinte végtelenszámú felhasználhatóságot kínálnak az élet számos területén. Gyümölcsének a húsa sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Magnézium és kalcium tartalma például rendkívül előnyös, hiszen az utóbbi beépüléshez szükséges D-vitamin és foszfor is megtalálható benne. Magas az energiatartalma, azaz ajánlott sportoláshoz, és kemény fizikai munkához is. Mindezek mellett számos egyéb pozitív hatása lehet szervezetünkre.
A gyümölcshúsból nyerik ki, állítják elő a kókusztejet, és a kókuszolajt, amely a sütés-fűzés mellett a kozmetikai iparban is használatos. A dió rostjaiból kötelet, kefét, szőnyeget, fonalat készítenek, héja és fája fűtőanyagnak is megfelelő.
A kókuszpálma veszélye a fáról váratlanul, 20-30 méter magasból lepotyogó diókban rejlik. A 30 centiméter hosszú, 1-2 kilogrammos termések „gyilkos ösztöne” kissé mesterségesen felturbózott, ugyanakkor a veszély valós és illik is komolyan venni. Az érintett országok, települések ezt meg is teszik, például számos fát vágnak ki fokozottan veszélyeztetett helyekről.
Fotó:
pixabay.com
Amit a só fogyasztásáról tudni kell
Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.
A szem védelmét szolgáló vitaminok
A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?
Jön a gofri világnapja!
Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!
A homoktövis fogyasztásának lehetőségei
A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.
A torma nem csak húsvétkor hasznos
A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani