Menü

Kapszulával, vagy anélkül?

Ki gondolná, hogy a kávépiac egyik leggyorsabban növő és így az egyik legnagyobb üzletet jelentő része ma a kapszulás kávék területe. Vajon jobb is, mint a hagyományos? És ha igen, megéri a fogyasztása?

Szinte mindenki ismeri a csillogó-villogó, ultramodern gépek, és a hozzájuk kapható kapszulás kávék széles választékát. Nem csoda, hiszen az utóbbi években a hollywoodi sztárokat sem nélkülöző, méregdrága reklámhadjárat vezette be e termékeket. A reklám nem volt véletlen, hiszen kiderült, a kapszulás kávénak igen komoly piaca van.

Érdekesség, hogy a kapszulás kávét nem néhány, hanem több mint 30 éve találták ki. Hamarosan elkészültek hozzájuk az elkészítéséhez szükséges kávégépek, és (jóval később) beindult az üzlet is. Ma már az anyacég mellett/mögött számos gyártó és forgalmazó igyekszik szeletet hasítani magának a tortából.

Az első, amit össze tudunk hasonlítani a kávézási formák területén, az az ár. Az eredmény mindjárt szembetűnő, ugyanis a kapszulás fajta jóval drágább, mint a hagyományos elkészítés. Ha gépeket nézzük, fordított a dolog, egy profi kávéfőző komoly kiadás (kb. 100 000 forint), míg kapszulás testvérét fele, vagy negyed ennyiért is megkaphatjuk. Szokástól függ, de összességében a kapszulás fogyasztás a drágább.

A másik dolog a minőség. A kapszulás marketingje a tisztaság, a gyorsaság, az egyszerűség és az elegancia mellett azt tűzte a zászlajára, hogy a kávét úgy csomagolják, hogy a lehető legjobban megőrizze zamatát. A szakértők jelentős része ugyanakkor egybehangzóan állítja, hogy az igazi kávé csak a frissen őrült (és persze egy csomó más kritériumnak megfelelő) alapanyagból készült fajta. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos egyéb főzési technika (például a filteres) létezik, és ezek közül sok nem feltétlenül üt meg magas minőségi szintet.

Az igazi választ persze majd az idő fogja megadni, néhány év, vagy évtized alatt eldől, hogy a kapszulás kávé csak múló fellángolás, vagy a kávéipar igazi forradalma.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.