Menü

MENTS MEG EGY ÉLETET MA! – OKTÓBER 29. A STROKE VILÁGNAPJA

A stroke, melynek világszerte 15 millió ember esik áldozatul évente, s melynek következtében minden hatodik percben meghal egy ember, igenis legyőzhető! Ha ismerjük a betegséggel kapcsolatos tényeket, tüneteket, mi magunk is életeket menthetünk. Erre buzdít minket a minden év októberében megrendezésre kerülő Stroke Világnap is, melynek keretén belül a betegség megelőzésére, a megelőzés fontosságára és a stroke-kal kapcsolatos tényekre, adatokra hívják fel a figyelmet világszerte.

A stroke a fejlett országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok. A betegség nem válogat, időseket és fiatalokat egyaránt elér, ezért különösen fontos tisztában lennünk a betegséggel és kockázati tényezőivel. Magyarországon évente 42 ezer ember kap stroke-ot, ami után minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A túlélő betegek többsége tartós ápolásra szorul, ami a beteg maradandó egészségkárosodásán túl a család és a nemzetgazdaság számára is jelentős terhet jelent. A szélütésen átesett betegek éves kezelési és ápolási költsége elérheti a 40 milliárd forintot.

Tegyél a stroke ellen!

Légy tisztában a kockázati tényezőkkel!

A stroke kockázatát számos tényező növeli: szív- és érrendszeri betegségek, testsúlyfelesleg, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség, dohányzás, fizikailag kevésbé aktív élet. Legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknél többféle kockázati tényező együttesen áll fenn. A szív- és érrendszeri betegségek nagymértékben fokozzák a stroke kockázatát, melyek közül a pitvarfibrilláció ebből a szempontból az egyik legveszélyesebb, és egyben a leggyakoribb szívritmuszavar is. Ez a betegség a magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100 000 diagnosztizált beteget érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám pedig elérheti a 200 000 főt is.

Csökkentsd az alkoholfogyasztást!
Hagyj fel a dohányzással!
Légy aktív és étkezz egészségesen!

A befolyásolható kockázati tényezők korai felismerése és megfelelő kezelése nagymértékben csökkenti a stroke kialakulásának valószínűségét. Ilyenek a rendszeres testmozgás, a gyümölcsben és zöldségben gazdag étkezés, a megfelelő testsúly elérése, a stressz-szituációk kerülése, a koleszterin- és a vérzsírszintek normalizálása, a sófogyasztás minimalizálása. A magas vérnyomás megfelelő kezelése az egyik legfontosabb kockázatcsökkentési lehetőség. Pitvarfibrilláció esetén pedig a folyamatos gyógyszeres véralvadásgátló kezelés segít hatékonyan a stroke megelőzésében.

Ismerd a stroke tüneteit, és ha kell, cselekedj azonnal!

Tünetek: az arc, vagy a végtagok zsibbadása, érzéketlensége; a száj hirtelen „félrehúzódása”; hirtelen kialakuló érthetetlenné váló beszéd; hirtelen kialakuló látászavar; hirtelen fellépő szédülés, járásbizonytalanság, eszméletvesztés; minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás; zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara.

Szélütés gyanúja esetén, akár a fent említettek közül már egyetlen tünet észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni!

Te is lehetsz áldozat, ne késlekedj, ments meg egy életet ma! 

Forrás:
Well PR Ügynökség

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.