Menü

Amikor egy tini terhes…

Ma már olyannyira nem tabu, ha egy tini teherbe esik, hogy a tévében már valóság show-kat is láthatunk a témában. Mégsem igazán veszünk tudomást a jelenségről, és nem is nagyon törekszünk, hogy társadalmi szinten foglalkozzunk a kérdéssel. Pedig a tizenéves- terhesség számos társadalmi vonatkozást érint, az okokat és a következményeket tekintve is.

Érdekes, hogy a fejlett országok közül az Egyesült Államokban az egyik legmagasabb a tizenéves- terhesség aránya. Vizsgálatok szerint ennek nem az az oka, hogy az ott élő tinik szexuálisan aktívabbak. A magyarázat inkább abban rejlik, hogy kevésbé védekeznek, amely mögött bizony társadalmi okok állnak. Összességében az ottani közösség valószínű, hogy kevésbé tudja nyíltan kezelni a tinik szexualitását. Ha viszont egy társadalom nem tud szembenézni ezzel a kérdéssel, akkor az olyan témák, mint a szexuális oktatás, felvilágosítás háttérbe szorulnak, és sokszor ellentmondásos közvélemény övezi őket.

Az is köztudott, hogy a leányanyák nagy többsége alacsony jövedelmű családból származik, ugyanakkor ezek a lányok nagyobb valószínűséggel tartják meg a babájukat. Az amerikai statisztikák szerint az iskolázottabb leányanyák általában a terhesség megszakítása mellett döntenek.

Nem olyan nagy titok, hogy a tizenéves- terhességnek számos negatív következménye van, ami az egyént és a társadalmat is érinti. Ha a leányanya eleve alacsonyan iskolázott és szegény családból származik, akkor a terhesség többnyire tovább súlyosbítja a hátrányos helyzetet. Ezek a lányok ugyanis nagyobb valószínűséggel hagyják ott az iskolát, válnak el, és lesznek egyedülálló szülők.

Persze számos pozitív történet is létezik. A társadalomnak nagy a felelőssége abban, hogy hogyan kezeli a kérdést. Mind megelőzés szempontjából, mind a helyzet kezelésében. Amerikában például számos olyan szociális program működik, amely segíti a leányanyákat, megteremtve a lehetőséget arra, hogy elvégezzék az iskolát és gazdaságilag önállóvá váljanak.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.