Menü

Egészséges ételek – az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes ételek – mi az igazság?

Az elmúlt időszakban már foglalkoztunk a gyümölcslevekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételekkel, górcső alá vettük a sportitalokat és a népszerű müzli szeleteket megvizsgáltuk a növényi olajokból készült ételeket és kísérletet tettünk arra, hogy felfedjük, számunkra megfelelő táplálékot nyújtanak-e. Az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes ételek és italok az utóbbi időszak divatjának következtében előtérbe kerültek és nagy népszerűségre tettek szert. Mennyire biztos az, hogy tényleg hasznosak, avagy sem szervezetünk számára…

 Az alacsony zsírtartalommal rendelkező ételek fogyasztása az egyik nagy horderejű táplálkozási divat az étkezési szokások történetében. Az a tévhit, hogy az összes zsír - főként az állati eredetű – egészségtelen, tévedés, mégis beleitta magát nyugati társadalmak étkezési kultúrájába.

Ha el akarjuk kerülni a kizárólag növényi olajok fogyasztását, amelyek főként omega-6 zsírsavat tartalmaznak, akkor ki lehet próbálni az állati zsírokat. Természetesen ilyenkor legjobb a háztáji gazdaságokban nevelt állatok zsírjáról van szó, melyeket főként termelői piacokon van lehetőségünk beszerezni. Ezeknek az ételeknek egészségügyi szempontból fontos szerepük van, mert szervezetünk nem funkcionálna kifogástalanul a telített zsírok nélkül. Fontos szerepük van a sejtek membránjainak funkcionálásában, és az immunrendszer működésében, valamint a szív és keringési rendszer, az agy és idegrendszer működésében. Valójában az egészségünkre nem is a zsírfogyasztás mennyisége, hanem annak minősége számít legjobban.

A mediterrán étrend szívre-és érrendszerre gyakorolt hatása igen előnyös az egészséges táplálkozás szempontjából. Sokan tapasztalhattuk már, hogy a felhasznált zsír minőségétől függően elkészített ételeink is sokkal ízletesebbek, ám amikor ezeket a zsírokat eltávolítják az ételekből, sokszor az ízetlen és szinte fogyaszthatatlanná válik. Ilyenkor az előállító cégeknek más anyagokkal kell pótolniuk az ízek hiányát, mint például cukorral, nátriummal, valamint különböző vegyi anyagokkal, ízfokozókkal.

Így a legjobb tanács az, ha megfelelő természetes alapanyagokból álló élelmiszereinket ellenőrizhető származási helyről, lehetőleg eredeti zsírtartalommal vásároljuk és fogyasztjuk. Természetesen egészségünk érdekében mértéket tartva, így az ízek világában sem érhet kellemetlen meglepetés!

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.