Menü

Rejtélyes szervünk- A pajzsmirigy

A pajzsmirigy egy picike szervünk, ami a nyakon helyezkedik el a pajzsporc (gégeporc) előtt. Az emberek többsége nem tudja, hogy milyen funkciót tölt be szervezetünk működésében, mind addig, amíg valamilyen rejtélyes tünet kapcsán felmerül a pajzsmirigy szerepe.

A pajzsmirigyünknek egyébként fontos szerepe van, csecsemőkorban az idegrendszer fejlődéséért, utána pedig többek között az általános anyagcsere folyamatokért felelős.

Ha ez a kicsit háttérbe szorult szervünk elkezd rendetlenkedni, alul-, vagy túlműködik különböző tüneteket produkál. Ha túlműködő pajzsmirigyről van szó, akkor ilyen tünet lehet például a szem kidülledése, fogyás, idegesség. A pajzsmirigy alulműködése esetén pedig az anyagcsere lelassul, ami többek között súlyos elhízást okozhat. Mivel, ahogyan említettük ez a szervünk felelős az anyagcsere folyamatokért, diszfunkcionális működése komoly zavarokat okozhat a szervezetben.

A pajzsmirigy betegség kialakulásában nagy szerepe van a hajlamnak, főként anyai ágon öröklődik, ezért előfordulása a nők körében tízszer gyakoribb. Várandóság alatt a pajzsmirigy rossz működése komoly gondokat okozhat, valamint sokszor meddőség hátterében is állhat.

A jód szerepére még érdemes kitérnünk röviden. A jód ugyanis a pajzsmirigy éltető eleme. Azoknak, akik jód szegény környezetben nőnek fel, gyakran erre a körülményre szervezetük pajzsmirigy megnagyobbodással válaszol. Ha viszont a megnagyobbodás a pajzsmirigy túlműködése miatt jön létre, akkor a jód bevitel súlyosbítja ezt a folyamatot, ezért egyáltalán nem javasolt.

Egyébként ma már egyszerű vérvizsgálat alapján történő hormonvizsgálat elég ahhoz, hogy diagnosztizálni lehessen a pajzsmirigy nem megfelelő működését.

Fotó:
sxc.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.