Menü

A kabin veszélyei

A szaunázásnak ma már nálunk is rengeteg formája elérhető. Aki a klasszikus, finn típust kedveli, nem árt néhány dolgot megfogadnia, annak érdekében, hogy a szaunázás valójában egészséges és ne káros legyen.

A rendszeres szaunázó általában tisztában van a veszélyekkel, ugyanakkor nagyon sokan vannak, aki csak többhavonta egyszer-egyszer ülnek/fekszenek be a kabinba. Az első és legfontosabb tanács: a szaunázás időtartamát nem érdemes erőltetni, csak annyi ideig szabad tartózkodni a helységben, amíg az jól esik. Aki egyáltalán nem bírja a hőséget, annak ajánlatos más típust, mondjuk infraszaunát használnia.

A szaunázás pozitív élettani, felfrissítő, méregtelenítő hatásai közismertek, azt viszont már kevesebben tudják, hogy bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, vagy csak orvosi „engedély” kérése után az. A legkézenfekvőbb a különböző szív és érrendszeri megbetegedések különböző típusa, de ilyen például a magas és az alacsony vérnyomás is. Általában a bőrbetegségekkel rendelkezők is a tiltott csoportba tartoznak, és lázasan is hanyagolni kell a szaunázást. A várandós kismamákat általában szintén óvják a túlzott melegtől, ám akadnak, akik épp az ellenkezőt vallják, de hazánkban azért nem terjedt a terhesség alatti szaunázás.

Fontos tanács továbbá, hogy érdemes odafigyelni az étkezésre és a folyadékbevitelre. Sem teli hassal, sem teljesen üres gyomorral nem érdemes szaunába ülni, és a folyadék megfelelő pótlása is hozzátartozik az eseményhez. Természetesen az alkohol fogyasztása erősen ellenjavalt. A pihenésre is oda kell figyelni, ezért érdemesebb sportolás után, mint az előtt szaunázni.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.