Menü

Házi praktikák: Marhából folttisztító?

Az egyik legtökéletesebb folttisztító az úgynevezett marhaepe szappan, vagy marhaepe folyékony tisztítószer. Ez a készítmény főleg a kisgyermekes anyukák egyik igaz barátja, mert valóban minden foltra, ételpecsétre hatásos.

Senkit se riasszon el a neve, valóban marhaepéből készül, de az illata teljesen semleges. A szappan készítői a marhaepét a vágóhídra küldött, emberi fogyasztásra szánt állatokból nyerik ki. Az epét egyszerűen porrá őrlik, és csak ezután kerül bele a folttisztítókba. Nagyjából a szerek harminc százaléka áll a marhaepéből.

A marhaepe szappan gyakorlatilag mindenféle foltra használható. Tökéletesen eltünteti a gyümölcs- és zsírfoltokat, de a tintát, a vért is. Vörösbor, szőlő, fűfolt, mindenféle paprikás ételpecsétek ellen is jó.

Jó hír a kisgyerekes anyák részére, hogy végre akad egy folttisztító, ami a barack, a sárgarépa, és a sütőtök, vagy a paradicsom foltokra is hatásos. Találkoztam már olyan csokifolttal is, ami hosszas súrolás, szappanozás után is ott virított a kisruhán, ami persze a sok suvickolás után kifakult.

A gyerekek igen koszos zokniját, harisnyáját is megdörzsölhetjük vele. Elég egy fél órát állni hagyni, majd 40 fokon kimosni és a foltnak hűlt helye marad. Aki ezzel nem akar bíbelődni, az reszeljen a ruhák közé, a mosógép dobjába egy keveset belőle és így mosson. Minden foltra jut és igen szépen tisztít.

Arra figyeljünk oda, hogy egész éjszakán át ne hagyjuk állni hagyni a szappanos ruhákat, mert ilyen hosszú időn keresztül megfakulhatnak a színek.

Többféle gyártó kínál manapság marhaepe szappant. Persze a legjobb, ha olyat választunk, amely már valakinek bevált. Ha ilyen nincs, akkor inkább válasszunk magyar terméket, amelyek jóval olcsóbbak, mint a külföldiek. Olyan 600-800 forintért kaphatunk marhaepe szappant, a folyékony változatért pedig valamivel többet kérnek, de ez sem megfizethetetlen összeg, 1200-1800 forintba kerülnek a szórófejes termékek.  

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.