Menü

A két legjobb tea nők számára: palástű és cickafark

A rendszertelen menstruáció, az alhasi görcsök, és egyéb kellemetlen panaszok számtalan nő életét keseríthetik meg. Ha ezekkel a problémáinkkal rögtön orvoshoz fordulunk, nagy valószínűséggel hormonális gyógyszeres kezelést kapunk. „1-1 doboz gyógyszer, és megszűnik a probléma” – mondják a szakemberek. De mi van, ha nem szedhetünk ilyesmit, vagy szimplán csak nem akarjuk hormonokkal terhelni szervezetünket?

Ilyenkor remek alternatíva lehet a gyógyteák fogyasztása. Kifejezetten a leggyakoribb női bajokra nagyon jó a palástfű illetve a cickafark tea, akár együtt, akár külön- külön.

A palástfű tea

- Menstruáció rendszertelensége esetén fogyasszuk kúraszerűen, naponta 1-2 csészével. Beállítja a ciklust, szabályozza azt.

- Enyhíti a görcsöket, alhasi fájdalmakat.

- Ha babát szeretnénk, akkor is ihatjuk. Erősíti a méhet, javítja a termékenységet. A ciklus 1. felében a peteérést, a 2.-ban a beágyazódást segíti.

- Terhesség alatt történő fogyasztása csökkenti a vetélés, koraszülés kockázatát.

- Mérsékli a PMS tüneteket: mellfeszülés, hasfájás stb.

- Javítja a méh vérellátását, megszünteti a kismedencei gyulladásokat.

- Egyéb nőgyógyászati problémák esetén is hatásos pl. a méhnyak gyulladásakor.

- Ezeken kívül nagyon jó még gyomor-és bélhurut esetén, hasmenésre, emésztési panaszokra, javítja a vénás keringési elégtelenséget, vízhajtó, szíverősítő hatású.

- Külsőleg alkalmazva ülőfürdőként használható, illetve összehúzó hatása miatt foghúzás után, fogínygyulladáskor szájöblögetésre is alkalmas.

Tipp: Szálas verziót használjunk, leforrázás után 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Keverhetjük dióval, kakukkfűvel, pásztortáskával, cickafark teával.

Maximum napi 2x lehet fogyasztani, ennél nagyobb mértékben károsíthatja a májat!

 A cickafark(fű) tea

- Hatását tekintve sokban hasonlít a palástfűhöz. Leginkább görcsoldóként tartják számon, de ugyanúgy pozitívan hat a rendszertelenségre.

- Elősegíti a tüszőérést, szabályozza a ciklust.

- Enyhíti mind a menstruációs, mind az egyéb hasi fájdalmakat, görcsöket – epegörcs, gyomorgörcs esetén is kifejezetten ajánlott.

- Nőgyógyászati problémákra, gyulladásokra szintén hatásos.

- Nyugtató hatású, segíthet az elalvásban.

- Klimax idején mérsékli a kellemetlen tüneteket.

- Vértisztító, vérképző hatású.

- Gyakran alkalmazzák hólyaghurut, felfázás idején. Ilyenkor napi 2 tea javasolt, és ezzel egyidejűleg ülőfürdőt is készítsünk a növényből!

- A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztása diabétesz- és tumorellenes hatású.

Tipp: 
Aki szereti a természetes megoldásokat, mindenképpen tegyen velük egy próbát! Legkönnyebben gyógynövényboltokban juthatunk hozzájuk (főleg a palástfűhöz), de egyes drogériák polcain is megtalálhatóak. Sokkal kevesebb mellékhatással, és nem mellesleg jóval kedvezőbb áron segíthetnek problémáinkon, mint a gyógyszerek. Ízük sem kellemetlen, szükség esetén mézzel édesíthető. A gyógyteákat langyosan a legjobb fogyasztani! Akár magunkkal is vihetjük, és napközben is kortyolgathatjuk.

Forrás:
Bors Tímea, www.eharmonia.hu

Fotó:
pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?