Menü

Hogyan szeressük önmagunkat?

Az emberek többsége elégedetlen a testével, ez több tényező együttesen okozza. A médiában felállított „egy dimenziós” kép a szépségről a legtöbb nő és férfi számára olyan összehasonlítási alapot ad, amiből csak vesztesként jöhetnek ki. De gyakran nem is testünkkel vagyunk elégedetlenek, hanem más problémák vetülnek ki testképünkre.

Bár közhelyesnek hangzik, mégis le kell szögeznünk, hogy a külső szépség mindenek fölötti értékként való szemlélete, szintén vesztes pozíciót kínál abban a harcban, mely során igyekszünk elfogadni testünket.

Azt is gyakran hangoztatják, hogy aki harmóniában van önmagával, annak külső megjelenése is szépséget sugároz. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk, hogy ahány ember, annyi tükör. Vagyis az általunk észlelt kép ugyanannyira szubjektív, mint mások véleménye rólunk.

Ha nem vagyunk elégedettek életünk egyes területeivel, ha probléma jelentkezik párkapcsolatunkban, vagy bármilyen más kudarcot élünk meg, általában a testképünk sínyli meg először.

Éppen ezért ha elégedetlenek vagyunk kinézetünkkel, érdemes önvizsgálatot tartani, és megkeresni a valódi problémát. Sokszor e helyett úgynevezett „negatív mantrákat” kezdünk mondogatni magunkban, ezek olyan gondolatok, melyben szidjuk magunkat és testünk tökéletlenségeit emeljük ki.

Amennyiben eljutottunk az önismeret azon szintjére, hogy felismertük a problémát és testünk üzeneteit, itt az ideje a változtatásoknak. Először fizikailag változtassunk valamin, vagy tegyünk valami olyat, ami kimozdít minket az adott állapotból. Például menjünk el egyet futni, sétálni. Próbáljunk meg mosolyogni, akkor is, ha először nehezünkre esik. Ezután a gondolatainkon kell változtatni, a jól ismert, visszatérő és sokszor kemény bírálatokon, amit nap, mint nap elismétlünk magunkban.

Szeretni önmagunkat nem könnyű, de nem is olyan lehetetlen. Ha tested üzen, hogy valami nem oké az életedben, hallgass rá és változtass! Elég, ha először csak apró dolgokon változtatsz, figyelj oda, milyen gondolatokat táplálsz magadról!

Fotó:
pixabay.com

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?