Menü

A baba hetedik hónapja: A kis felfedező

A hetedik hónapban a babák többsége már biztosan átfordul mindkét oldalára. Egyesek megkezdik a kúszás-mászás bonyolult műveletét, sőt, akad, aki kapaszkodva képes felállni.

A hét hónapos babák igazi kis felfedezők. Most már képes haladni. Előfordulhat, hogy még csak odagurul a kinézett tárgyhoz, de van olyan kicsi, amelyik kúszva, sőt, aki mászva közlekedik. Megtámasztva szinte minden baba biztosan ül, néhányan önállóan is képesek erre.

A hét hónapos gyerkőcöket minden érdekli, mindent szeretne megfogni, megragadni, megvizsgálni. Ezért azokat a tárgyakat, amik számunkra értékesek, fontosak, inkább pakoljuk el bababiztos helyre. Figyeljünk arra is, hogy a csöppség továbbra is mindent a szájába vesz, ezért apró gyöngyök, golyók, egyéb mütyürök ne kerülhessenek a kezébe, mert könnyen fulladást okozhatnak.

A játékait a baba alapos vizsgálatnak teszi ki. Képes hosszú perceket azzal időzni, hogy egy-egy neki tetsző dolgot fogdoz, tapogat – például egy autó kerekét percekig pörgeti, vizsgálgatja, vagy a baba szemeit, száját próbálja kitapintani. Ha két építőkockát adunk a kezébe, akkor azokat összeütöget, a csörgőt lelkesen rázza. Egyik kezéből a másikba áttesz dolgokat, az etetőszékben ülve szívesen leejti azokat, s néz utánuk.

Most már a távolba is jól lát, teljes a színlátása is. A nevére odafigyel, megérti a nem, nem szabad kifejezéseket.

Igyekszik a maga módján kommunikálni. Például etetés közben, ha jól lakott, elfordítja a fejét, jelezve, hogy nem kér többet, vagy nyújtja felénk a kezét, ha idegen veszi ölbe.

Megkezdődik a szeparációs szorongás, ami azt jelenti, csak a közvetlen hozzátartozókkal szeret időzni, fél az idegenektől, legtöbbször csak anya és apa tudja megnyugtatni.

Egyre többet gagyog. Most már szótagokat ismétel: mamama, dada, dede, ede, dádá stb. Szívesen sikongat, kiáltozik.

A napirendhez tartsuk magunkat továbbra is. A hét hónapos kicsik naponta kétszer alszanak, egyet délelőtt, egyet pedig délután. Éjszaka a fogzás miatt előfordulhat, hogy nyugtalanul alszik. Továbbra se hagyjuk, hogy éjszaka, vagy bármikor sírjon. A sírás számára egy kifejező eszköz, azt tudatosítja, hogy valami nem jó, valami fáj, rossz a közérzete, fél, nem érzi jól magát egyedül.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.