Menü

A tisztább látás érdekében

Zavaros vagy homályos látás, elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, kettős vagy többes látás – íme néhány alapvető tünet, ami a szürkehályog kialakulását jelzi.

Alapvetően az idősebb korosztály betegsége, ma már azonban egyre fiatalabb korban is előfordul. Kialakulásában szerepet játszhat a cukorbetegség, a napsugárzás, és különböző autoimmun betegségek. Alattomos lehet a betegség, mivel fokozatosan alakul ki, hozzászokva nem vesszük észre a látásunk radikális leromlását.

Egyetlen megoldás a műtéti beavatkozás, ami véglegesen orvosolja a problémát. Másodlagos homály még kialakulhat a műtét után is, de az nem okoz komoly problémát és kezelhető lézeres beavatkozással. Érdekesség, hogy a szemhályog műtét a leggyakrabban elvégzett orvosi beavatkozások közé tartozik, évente közel hatvanezerszer végzik el Magyarországon ezt a szemészeti kezelést. Ez a magas szám jelzi, hogy sokakat érintő probléma, elhanyagolása pedig súlyos következményekkel járhat.

Tulajdonképpen a szemlencse elszürküléséről van szó, ami optikai akadályként rossz, homályos látást okoz. Ez pedig egy idő után komolyabb tájékozódási és koordinációs problémákat idéz elő, ami megnehezíti a mindennapi teendők elvégzését.

Tévhit, hogy a szemszín befolyásolja a betegség kialakulását, a világos szeműek esetében sem nagyobb a kockázat a szürkehályog kialakulására. Az sem igaz, hogy a betegség örökölhető, egyedül olyan esetekben, amikor valamilyen anyagcserezavar okozza.

Összességében a hatvan éves kor után alakul ki ez a betegség a leggyakrabban, ezért ezen életkor felett kétévente javasolt a szűrővizsgálat elvégzése.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.