Menü

A vitamin a jobb látáshoz, szebb bőrhöz

Ki ne emlékezne gyermekkorából, hogy a szülők a sárgarépa fogyasztására buzdították, mondván: jobban fog látni, s fütyülni. A sárgarépa az A vitamin provitaminját azaz karotint tartalmaz.

Az A vitamin, más néven retinol, a vízben oldódó vitaminok   családjába tartozik,a látáshoz, a bőr épségéhez, a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin.

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek a máj, vese, szív, a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A vitamin hiányának jele lehet a törékeny köröm és a szürkületben romló látás.
Ma már vásárolhatunk az üzletekben A vitamin tartalmú bőrápolókat is, amelyek helyileg pótolják az elveszett vitamint.

A sorozat előző részei:
D-vitamint mindenkinek! 
Sokoldalú B-vitamin

Fotó:
sxc.hu

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.