Menü

Ezt próbáld ki: zumba

Az „Ezt próbál ki” című sorozatunkban újabb és régebbi mozgásformákat mutatunk be hétről-hétre. Ezúttal egy napjainkban divatos, táncra épülő sportolási lehetőséget, a zumbát mutatjuk be.

A Zumba története

Az egész az 1990-es évek elején, Kolumbiában kezdődött. Alberto „Beto” Perez az aerobic dinamizmusát ötvözte a latin táncok forró temperamentumával. Honnan jött az ötlet? Mint a legnagyobb felfedezések, ez is véletlenül született. Alberto nem vitte magával az aerobic-zeneválogatást az órájára, csupán néhány általa kedvelt, latin salsa és merengue kazetta volt az autójában. Hogy megmentse az aerobic órát, ezeket vitte magával az edzésre. Az órán – jobb híján – improvizált, és megtartotta élete első Zumba óráját. A siker nem maradt el: az óra után többen is odamentek hozzá azzal a kéréssel, hogy máskor is szeretnének ilyen edzést.

A hazai sikerek után Beto a fitnesz hazáját, hódította meg. Kezdetben azonban sorra falakba ütközött a fitneszipar szigorú „szabályrendszere”, rugalmatlansága miatt: a fitneszedzéseknek meghatározott ritmusa van, amihez sokszor a DJ igazítja a zenét, a megfelelő ütemet, így az edzések bár ütemesek, pörgősek, mégis monoton(abb) hangulatúak. Ezzel szemben a Zumba edzéseken nem a zene alkalmazkodik, hanem az edzésprogram,  a változó ritmus diktálja a gyakorlatok tempóját. A Zumba nem alkalmaz mixeket, hanem autentikus dalokat, stílusokat sorakoztat fel, így tempótól függetlenül találhatjuk meg a megfelelő, mindenki által lekövethető mozdulatsorokat

Mivel az USA-ban 2 éven keresztül nem tudott megállapodni egyetlen fitneszklubbal sem, Betonak új utakat, új irányt kellett választania. Befektetőket keresett, majd megalapította a Zumba Fitness LLC-t, majd a Beto által kidolgozott edzésprogramot kazettákon kezdték el forgalmazni. A megjelenés utáni évben csak az amerikai piacon több mint százezer példány talált gazdára. A kazetták és a televíziós reklámok hatására az emberek keresni a Zumba edzéseket a fitnesz klubokban, azonban nem voltak edzők, akik oktatni tudták volna. A trénerek egyre nagyobb számban érdeklődtek oktatói képzésekről, mely az első lépés volt a tananyag kialakításához a professzionális képzés elindításához.

Aerobic, mi változott?

Beto a latin táncok és az aerobik  alapjaiban változtatta meg az aerobic zenei stílusát. Hogy ez milyen következménnyel járt? A Zumba rövid időn belül a legnépszerűbb mozgásformává nőtte ki magát. Az edzések inkább tűnnek egy jó táncos bulinak, mint egy alakformáló edzésnek. A latin temperamentum annyira magával ragad, hogy észre sem veszed, hogy izmaid folyamatosan dolgoznak, az esetleges zsírpárnák pedig égnek. Minden edzéssel közelebb kerülsz a tökéletes alakhoz. A mozgás és a jó hangulat endorfint szabadít fel, így a zumba segít a stressz feloldásában, az edzések végeztével frissnek és vidámnak érezheted magad, újra feltöltődsz energiával.

A Zumba a kardio edzések közé tartozik, vagyis javítja az állóképességet és a szív terhelhetőségét. A helyesen végzett kardio edzések során a ciklikusan változó mozgás (nagy intenzitású elemek és lassabb, pihentető szakaszok egyenletes váltakozása) növeli a szervezet antioxidáns termelését, serkenti az anyagcserét, így a zsírégetést is, felkészíti a szívet a különböző környezeti hatások hatékony kezelésére, a stresszhelyzetek könnyebb feldolgozására.

Zumba: csak egy van?

Nem. 2009-től folyamatosan születnek új Zumba műfajok, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő Zumba edzésprogramot, legyen szó egészen fiatalokról, vagy az idősebb korosztályról, szárazföldről, vagy vízi edzésről.
A legszélesebb körben kedvelt típus a Zumba Gold edzés, mely a mozdulatokat az idősebb korosztály számára is könnyen elvégezhetővé egyszerűsíti. A Gold edzés tökéletes megoldás azoknak, akik most nyitnak az egészséges, fitt élet felé. Tökéletes választás az idősödő korosztály számára is, akiknek fontos, hogy közösségben, izgalmas, barátságos közegben tölthetik idejüket, végezhetik az általuk is teljesíthető gyakorlatokat.

A Zumbatomic kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett Zumba, melyben a gyerekek által kedvelt zenék (például: hip-hop, reggaeton, cumbia) találkoznak a nagy energiájú, mégis gyerekbarát mozdulatokkal. Ez a mozgásforma segít a koncentrációs készség és a mozgáskoordináció javításában, fejlesztésében, fokozza az anyagcserét, a gyerekeknek pedig önbizalmat ad.

A Zumba toning egy kalória égető, erőfokozó táncos fitness party.  Ha a Zumba Gold kevés lenne, emelheted a mércét Toning súlyzókkal, a nagyobb terhelhetőségért. A Toning edzés egyesíti a célzott alakformáló gyakorlatokat a latin hangulatú Zumba mozdulatokkal. A ritmust nem csak a zene adja, hanem a csörgő Toning súlyzó is, így a ritmusnak Te is közvetlenül a részesévé válhatsz.   A résztvevők megtanulják, hogyan használják a könnyű Toning súlyokat, miközben fejlesztik a ritmusérzéküket és formálják a testük minden részét: a karokat, hasizmot, a feneket és a combokat. A Toning edzés 75% alakformálásból és 25% táncos elemekből épül fel.

Vízben próbáltad már? Az Aqua Zumbával erre is lehetőséged van. Nem újdonság, hogy a vízben végzett gyakorlatok kímélik az ízületeket, a gerincet, nem utolsó sorban pedig sok gyakorlatot könnyebb vízben elvégezni. Az Aqua Zumbában egyesül a biztonságos, megfelelő terhelést biztosító vízi edzés , ami megdolgoztatja a szíved és az izmaid, és a klasszikus Zumba, ami garancia a jó hangulatra.

Ha kedvet kaptál egy kis latinos zsongáshoz, akkor irány az edzőterem!

Kapcsolódó cikkünk:
„Ezt próbáld ki!”- Heti sportajánlatunk: a squash

Fotó:: sxc.hu

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.